Populärteknik

Svenskgrundade Nothing släpper sin första mobil

Widgets, låsskärm och hemskärm i Nothing OS. Foto: Nothing
Widgets, låsskärm och hemskärm i Nothing OS. Foto: Nothing
Nothings grundare och vd Carl Pei. Foto: Nothing
Nothings grundare och vd Carl Pei. Foto: Nothing

Oneplus-grundaren Carl Pei ger sig in på mobilmarknaden igen. Nothing släpper sin mobil Phone (1) under sommaren 2022.

Publicerad

– Hur lät vi konsumentteknik bli så tråkigt? Vi är här för att förändra det, säger Carl Pei i en påkostad presentationsvideo.

Hösten 2020 lämnade svensken Oneplus, som han grundade ihop med Pete Lau, för att starta sitt eget hemlighetsfulla techbolag Nothing.  

Sedan dess har företaget lanserat ett par trådlösa hörlurar, Ear (1), anställt 300 personer i sex länder och tagit in 144 miljoner dollar i riskkapital, runt 1,35 miljarder kronor. En kassa som de ska använda för att skapa ett alternativ till Apple, enligt Carl Pei.  

Huvudnumret, som presenterades i en storslagen video, blir förstås en Android-telefon som är tänkt att lanseras under sommaren 2022. 

Det vi vet som telefonen, som kallas Phone (1), är att den ska använda sig av Qualcomms Snapdragon-chip och köra Nothing OS. Det beskrivs som en avskalad och version av Android med stort fokus på snabbhet samt enkel och effektiv design.

Nothings grundare och vd Carl Pei. Foto: Nothing
Nothings grundare och vd Carl Pei. Foto: Nothing

Nothing OS släpps i april

Operativsystemet ska släppas i betaversion redan under april och kommer att gå att köra på ”utvalda Android-telefoner”. 

Fler nyheter om telefonen och operativsystemet ska presenteras under kommande månader. 

Nothings långsiktiga plan är enligt Pei att bygga ett starkt ekosystem kring produkterna. Han jämför med hur Apples telefoner, hörlurar, datorer och andra enheter interagerar mer eller mindre sömlöst med varandra.  

Fast i Nothings version ska ekosystemet inte vara låst till en tillverkare. Andra techbolag kan bygga prylar som kopplas ihop med Nothings produkter. Exakt hur detta kommer att fungera i praktiken återstår att se.