Populärteknik

Svensken Carl Pei lämnar Oneplus – efter sju års kamp mot mobiljättarna

Han har varit ansiktet utåt för Oneplus sedan dag ett. Nu lämnar Carl Pei det kinesiska mobilfenomenet. "Lyssnar på magkänslan", skriver han.

Publicerad

Mobiltillverkaren Oneplus har rört om rejält i mobilbranschen sedan starten 2013. Kombinationen av hög prestanda och en låg pris prislapp gjorde att många konsumenter snabbt fick upp ögonen för den första modellen Oneplus One, släppt i juni 2014. När telefonen kom kostade den hälften så mycket som Apples och Samsungs toppmodeller.

Pei: "Ville skaka om branschen"

Ansiktet utåt för Oneplus, i alla fall på våra breddgrader, har varit Carl Pei. Han föddes i Kina 1989, men är uppvuxen i Sverige. Nu bekräftar Carl Pei att han lämnar bolaget som han har varit med att bygga upp.

-Världen behövde inte ytterligare ett mobilmärke 2013, men vi såg en möjlighet att göra saker annorlunda och att skaka om branschen. Att bygga bra produkter med en rimlig prissättning, skriver Carl Pei på Oneplus användarforum.

Större än Apple i Indien

I ett långt och känslosamt inlägg beskriver Carl Pei sin resa med Oneplus. Från att bolaget var en litet startup, till att Oneplus nådde en miljardomsättning och plötsligt hade blivit större än både Apple och Samsung i Indien.

-Det har gått från att några hundra av er (Oneplus-användare, reds anmärk) dök upp för att äta glass med mig, till att tusentals följer våra lanseringar och tiotals miljoner personer världen över köper våra telefoner.

"Trodde på en ynglig utan examen"

Carl Pei flyttade till Kina efter att ha avbrutit sina studier på Handelshögskolan. Efter att först jobbat för den kinesiska mobiltillverkaren Oppo hamnade Pei sedan hos Oneplus inför lanseringen av det nya bolaget. I avskedsinlägget riktar Carl Pei ett särskilt tack till Pete Lau, som också har en bakgrund hos Oppo och har varit vd för Oneplus sedan starten.

-Jag är evigt tacksam för att Pete tog en risk och trodde på en yngling utan en högskoleexamen, och som inte hade något mer än stora drömmar, skriver Pei.

Uppgifter: Carl Pei startar eget

När Oneplus presentade 5g-telefonen Oneplus Nord i juli var det Carl Pei som ansvarade för själva lanseringen. Varför han nu lämnar bolaget, mindre än ett halvår senare, framgår dock inte av Peis inlägg. Enligt Techcrunch är Carl Pei i färd med att starta ett eget bolag, men sajten har inte fått dessa uppgifter bekräftade.

-Jag har aldrig ångrat att lyssna på magkänslan, och det här är inget undantag. Jag ser fram emot att vara ledig ett tag [...]. Sedan ska jag följa mitt hjärta för att bestämma vad nästa steg blir, skriver Carl Pei.