Innovation
Svenske experten sågar ”superträet”
Forskningen beskrevs som ett stort framsteg: Processen gjorde trä lika tåligt som stål. Men var det egentligen så banbrytande? Nej, inte om du frågar KTH-professorn Lars Berglund. ”Det finns egentligen inget nytt i artikeln”, säger han.
Det var i en artikel för framstående Nature som Liangbin Hu vid Marylands universitet redogjorde för sin upptäckt: en process som gjorde trä lika starkt som stål – ett ”superträ”. På universitets hemsida beskrevs framstegen som stora.
– Det här kan innebära en ny utmanare till stål eller till och med titanlegeringar, det är så starkt och tåligt, sa Lianbing Hu i ett uttalande.
Men även om forskningen är intressant så är den inte alls så revolutionerande som Hu med kollegor vill framhålla – snarare tvärtom.
– Jag vill inte låta alltför negativ, eftersom just den här forskaren är en konkurrent. Men han har missat att citera tidigare arbeten. Det finns egentligen inget nytt i artikeln vilket förvisso snarare är Natures miss, säger Lars Berglund, professor vid KTH och föreståndare för Wallenberg Wood Science Center (WWSC).
I sin artikel beskriver Marylandforskarna processen som mångsidig och ett nytt sätt att behandla trä. Men så är inte fallet, menar Lars.
– Artikeln har gjort forskarsamhället upprört eftersom han inte redogör för bakgrunden på korrekt sätt. Det här är ingen banbrytande upptäckt, utan en gradvis förbättring av 15 år gamla japanska arbeten.
Lars tycker att det som är relevant att fokusera på är nanoteknikens framsteg. Vid WWSC har man forskat i ämnet i 15 år.
– Just nu finns det ett nyvaknat intresse för trä som ett slags substrat för nya funktionella material. Genom att använda nanoteknik kan man ge trä helt nya funktioner. Man kan t ex göra magnetiskt trä, elektriskt ledande trä och trä som är genomskinligt. Men när det kommer till de mekaniska egenskaperna så känner vi till dem rätt väl – och här domineras forskningen av gradvisa förbättringar, säger Lars Berglund.