Startup

Svenskarna som gör datorns minne mer effektivt

Zeropoint Technologies, ett ungt Göteborgsbolag som vill göra framtidens datorer och mobiler snabbare och energisnålare genom att komprimera RAM-minnet. Sohrab Yaghmai, Ioannis Nikolakopoulos, Per Stenström, Angelos Arelakis, Daniel Moreau och Vasileios Spiliopoulos. Foto: Sören Håkanlind
Zeropoint Technologies. Foto: Sören Håkanlind
Angelos Arelakis är en av grundarna av Zeropoint Technologies. Foto: Sören Håkanlind
Xenergics grundare Anders Berglund, Babak Mohammadi, Joachim Rodrigues och Linus Wiebe. Foto: Xenergic

Två svenska komponentbolag kan ge datorbranschen en rejäl skjuts. Xenergic minskar strömförbrukningen i datorns cacheminne, och Zeropoint Technologies fixar bristen på arbetsminne.

Publicerad

– I integrerade kretsar går en stor del av strömförbrukning går till minnet. Vårt minne gör det möjligt att minska den förbrukningen med 60 till 90 procent. Det är en enorm siffra i en bransch där man annars blir glad för en enprocentig minskning, säger Babak Mohammadi som är vd för Xenergic.

Han och medgrundaren Joachim Rodrigues har sin bakgrund på Lunds universitet där de har forskat på att effektivisera minneskretsar. För två år sedan hade de kommit så långt att de var redo att omsätta resultatet i en produkt, och startade Xenergic.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här