Övriga nyheter

Svenskarna e-handlar allt mer

Fler handlar via nätet. Foto: Claudio Bresciani/TT
Fler handlar via nätet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Näthandeln med varor steg under andra kvartalet i den snabbaste takten sedan 2007. Totalt väntas svenskarna e-handla för 50 miljarder kronor i år.

Publicerad

Ökad digitalisering, teknisk mognad hos befolkningen och rekordlåg ränta är några av faktorerna bakom den starka tillväxten för e-handeln, enligt den senaste E-barometern.

Under andra kvartalet så ökade försäljningen av varor via internet med 21 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det kan jämföras med den totala ökningen för detaljhandeln på drygt fyra procent. Allra mest ökade e-handeln med barnartiklar och leksaker (49 procent), livsmedel (43 procent) och byggvaror (41 procent). Nästan tre av fyra tillfrågade konsumenter e-handlade under perioden och av dessa använde 20 procent sin mobiltelefon vid köpet.

Statistiken visar även att hela intäktsökningen jämfört med fjolåret har gått till inhemska e-handelsaktörer. E-handeln från utländska aktörer var i princip oförändrad under kvartalet. Det lär till stor del bero på att kronan är relativt svag, vilket gör köp på utländska sajter dyrare.

Statliga Postnord, som tillsammans med branschorganisationen Svensk Distanshandel och analysföretaget HUI Research tar fram E-barometern, räknar med kraftiga tillväxttal för e-handeln i många år framöver.