Digitalisering

Svenskar startar marknadsplats

för journalistik

Jan Villars
Jan Villars

Journalister är välkomna utan avgift, tidningar och förlag får betala abonnemang. Det är upplägget för den nya marknadsplatsen News Collective. Några proffsjournalister är med från starten, men på sikt blir det även medborgarjournalistik.

Publicerad

Det är entreprenörerna Jan Villars, Kaushik Thakkar och Johan Rylander som grundat och nu lanseratNews Collective.

Grundidén är att skapa en internationell marknadsplats där journalister kan sälja både färdigt material och idéer, exklusivt eller inte, till tidningar och förlag som prenumererar på tjänsten.

Köparna kan å sin sida lägga ut förfrågningar om olika typer av artiklar på marknadsplatsen.

När ett uppdrag väl förmedlastar News Collective 20 procent i provision.

– De närmsta tre till sex månaderna kommer vi bara att ha inbjudna journalister, säger Jan Villars.

Han förklarar att det rör sig om kända skribenter för att etablera marknadsplatsen i mediavärlden.

– Det viktiga är att få in de duktiga journalisterna.

I Indien bjuds ett sextiotaljournalister in, i USA ett tiotal, och i Sverige säger Jan Villars att tre välkända skribenter lovat att delta.

– När vi kommer att släppa alltihop för allmänheten, och det blir förhoppningsvis någon gång i början av nästa år, kommer vi också att kunna ta hand om medborgarjournalistik, alltså gratis journalister.

Integrerat i sajten finnssnabböversättning med Google Translate, men professionell översättning ska också erbjudas till lågt pris.

Bland de framtida visionerna finns möjligheten att förmedla innehåll även via teknik som livesända videoströmmar.

I företagets "Advisory Board" sitter svensken David Nordfors som driver forskningsprogrammetInnovation Journalismvid Stanford University i Kalifornien, Kevin Fox – känd bland annat för filmen Blair Witch Project, Ian Browde som suttit i Nokias ledning, samt den svenska journalisten Cecilia Aronsson.