Digitalisering

Svenska spel dominerar på E3 – världens viktigaste spelmässa

Mads Mikkelsen spelar en av rollerna i Death Stranding. Foto: Kojima Productions
Mads Mikkelsen spelar en av rollerna i Death Stranding. Foto: Kojima Productions
Battlefield V. Foto: EA
Battlefield V. Foto: EA
Remake av klassikern Final Fantasy VII. Foto: Square Enix
Remake av klassikern Final Fantasy VII. Foto: Square Enix
Fortnite. Foto: Epic Games
Fortnite. Foto: Epic Games
The Last of Us: Part II. Foto: Naughty Dog
The Last of Us: Part II. Foto: Naughty Dog
Rage 2 hymlar inte med Mad Max-referenserna. Foto: Bethesda
Rage 2 hymlar inte med Mad Max-referenserna. Foto: Bethesda
Super Smash Bros lär komma till Switch. Foto: Nintendo
Super Smash Bros lär komma till Switch. Foto: Nintendo

Sverige dominerar, Playstation 5 får vänta och Nintendos segertåg fortsätter. Här är fem saker att ha koll på inför spelmässan E3 i Los Angeles.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad.)

Nintendos segertåg fortsätter

Ifjol kom Nintendo Switch, retrokonsolen Snes Mini, The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Super Mario Odyssey. Både konsolerna och spelen har höjts till skyarna av kritiker och konsumenter. Det lär bli svårt att överträffa den uppställningen i år, men Nintendo ser ut att åtminstone försöka.

Under E3 kan vi räkna med att få se mer av Metroid Prime 4, ett nytt Super Smash Bros och ett nytt Pokémon. Det ryktas också om en miniversion av Nintendo 64, ett racingspel baserat på Star Fox, ett nytt Punch-Out och en Switch-version av Fortnite.

Sverige dominerar

Skånska Massive tar med sig onlineshootern The Division 2 till Los Angeles. Stockholms-bolagen Dice och Avalanche kommer med Battlefield V respektive Rage 2. Det senare är ett unikt samarbete mellan Avalanche och den legendariska amerikanska studion Id Software.

Den här trippeln har alla förutsättningar att tillsammans sälja åtminstone över 30 miljoner exemplar. Och det är förmodligen lågt räknat. Kanske, kanske, får vi också fler detaljer om Massives speltolkning av James Cameron-filmen Avatar.

Uppdatering: Avalanche har efter att den här artikeln publicerades utannonserat Generation Zero, en shooter för en eller flera spelare som utspelar sig i Sverige på 1980-talet. En första trailer ser retrofuturistisk ut, med uppenbara drag av konstnären Simon Stålenhag. Han meddelar dock via Twitter att han inte haft något med spelet att göra.

Fortnite-klonerna anfaller

Genren Battle Royale som började med Playerunknown's Battlegrounds och fortsatte med Fortnite lockar stora skaror spelare, skapar ovanligt mycket engagemang på streamingkanaler och ger enorma intäkter till upphovsmakarna.

Därtill är konceptet enkelt att kopiera. Räkna med att flera stora förläggare presenterar sin version av Battle Royale redan under E3.

Mycket är känt på förhand

Det är bara Vita Huset under Trump som är bättre på att läcka information än spelförläggare före E3. Dessutom har många stora utgivare på senare år bestämt sig för att förekomma läckorna och på förhand presentera de spel som ska visas under spelmässan.

I år kan vi se fram emot Electronic Arts enormt påkostade Destiny-utmanare Anthem, Metal Gear Solid-skaparens Hideo Kojimas märkliga Death Stranding, ett nytt Fallout och ett nytt Assassin's Creed.

Räkna inte med att få se Playstation 5

Enligt Sony själva släpps Playstation 5 först 2021 och det vore högst överraskande om den japanska elektronikjätten visade något redan i år. Microsoft lär inte heller presentera några nya konsoler.

Däremot har de aviserat en liten prissänkning på samtliga Xbox One-modeller, inklusive den kraftfulla Xbox One X som kom förra året.

Följ E3 på nätet - här är alla tiderna

För besökarna pågår E3 mellan 12-14 juni. Men för alla som följer mässan på avstånd börjar den redan lördag 9 juni klockan 20, då Electronic Arts håller sin presskonferens. Här är alla tider och länkar till de respektive utgivarnas direktsändningar och förinspelade presentationer.

Lördag 9 juni 20.00: Electronic Arts. För dig som vill veta mer om Battlefield V, Fifa 19 och Anthem.

Söndag 10 juni 22.00: Microsoft. För dig som vill veta mer om Crackdown 3 och hoppas på ett nytt Halo.

Måndag 11 juni 03.30: Bethesda. För dig som vill veta mer om Fallout 76 och Rage 2.

Måndag 11 juni 19.00: Square Enix. För dig som vill veta mer om Shadow of the Tomb Raider, Kingdom Hearts III och som hoppas få se mer av nyutgåvan av Final Fantasy VII.

Måndag 11 juni 22.00: Ubisoft. För dig som vill veta mer Assassin's Creed Odyssey, The Division 2, Beyond Good & Evil 2 och som hoppas på ett nytt Splinter Cell.

Tisdag 12 juni 00.00: PC Gaming Show. För dig som vill ha koll på de senaste pc-spelen.

Tisdag 12 juni 03.00: Sony. För dig som vill veta mer om Death Stranding, The Last of Us: Part II, Ghost of Tsushima och nya Spider-Man.

Tisdag 12 juni 18.00: Nintendo. Se vår genomgång av det Nintendo förväntas visa här ovan.