Startup

Svenska p-appen redo att ta över USA

Grönt ljus från Läkemedelsverket – och ett FDA-godkännande. 2018 blev ett omvälvande år för preventivmedelsappen Natural Cycles. Nu är bolaget redo att ta över USA.

Publicerad

Den svenska preventivmedelsappen Natural Cycles såg dagens ljus 2014. Elina Berglund Scherwitzl, en av två grundare, jobbade då som forskare vid partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz.

Efter att ha varit med och upptäckt Higgspartikeln var hon på jakt efter något annat att ta sig an än partikelfysik. Vid samma tidpunkt hade Elina Berglund Scherwitzl också letat förgäves efter ett effektivt, hormonfritt preventivmedel.

Ur den frustrationen föddes idén om Natural Cycles, som bygger på en algoritm som analyserar kroppstemperaturen hos användaren, vilken förändras under menscykeln. Genom att övervaka kroppstemperaturen dagligen kan appen tala om för användaren när hon sannolikt kan eller inte kan bli gravid.

Algoritmen skrevs ursprungligen av Elina Berglund Scherwitzl för eget bruk. Men efter ett tag förslog hennes man Raoul Scherwitzl att fertilitetsalgoritmen skulle införlivas i en app.

– Vi insåg ganska snabbt att det här är ett stort behov bland kvinnor. Vi ser från användarfeedback att kvinnorna som använder vår app verkligen uppskattar att få veta mer om sin kropp. Jag trodde först att jag var lite speciell som var intresserad av detta, eftersom jag är forskare. Men det var visat sig att många fler tänker så. Den kunskapen är väldigt stärkande, säger Elina Berglund Scherwitzl.

Lång och krokig väg till USA

I dag är Natural Cycles ett bolag med cirka 100 anställda och en miljon registrerade användare världen över. Elina Berglund Scherwitzl är cto, teknisk chef, vilket innebär att hon ansvarar för teknik, forskning och vidareutvecklingen av bland annat algoritmen som utgör kärnan av själva appen. Lejonparten av forsknings- och utvecklingsarbetet utförs i Stockholm och Genève. Sedan en tid tillbaka bor Elina Berglund Scherwitzl och hennes man Raoul, som är bolagets vd, i New York, där Natural Cycles precis har startat ett kontor med fem anställda.

För några veckor sedan tog Natural Cycles steget in på den viktiga USA-marknaden. Men vägen dit har varit lång och stundtals svår. Trots att appen blev godkänd som preventivmedel av certifikatbolaget Tüv Süd i början av 2017 har Natural Cycles mött mycket skepsis, i synnerhet på hemmamarknaden Sverige.

I början av 2018 anmäldes Natural Cycles till Läkemedelsverket av Södersjukhuset. Detta då 37 kvinnor hade blivit oönskat gravida efter att ha använt appen som preventivmedel. Appen anmäldes senare också av Skaraborgs sjukhus, samt av vårdcentraler i Örebro och Skövde.

Revanschen kom i september 2018, när Läkemedelsverket la ner sin utredning, mot krav på att Natural Cycles förtydligade riskerna för graviditet både i appen och medföljande bruksanvisning.

Några veckor tidigare hade det unga bolaget dessutom också fått ett annat glädjebesked: det amerikanska läkemedelsverket, FDA, godkände Natural Cycles. I mars fick bolaget sin klassificering fastställd av FDA. Det innebär att appen är den första någonsin att kunna marknadsföras som preventivmedel på USA-marknaden.

– USA kommer att vara vår viktigaste marknad de närmaste åren. Om jag får drömma så vi kan vi i USA reproducera hur snabbt vi har växt i Sverige. Det hade varit fantastiskt, säger Elina Berglund Scherwitzl.

Natural Cycles

Gör: En hormonfri preventivapp.

Ort: Stockholm, New York, London, Berlin, Genève.

Startår: 2014

Anställda: Cirka 100.

Omsättning: 42,1 miljoner kronor (2017)

Finansiering: Samlade in 30 miljoner dollar i B-runda i slutet av 2017.

Huvudägare: Raoul och Elina Berglund Scherwitzl, EQT Ventures, Sunstone Capital, E Ventures och Bonnier Growth Media.

År på 33-listan: 2019.