Innovation
Svenska försvaret övar – och vill göra storaffär
Sverige genomför just nu den största militärövningen på 20 år. På plats finns USA och Frankrike – för att visa upp sina luftvärnssystem för en spekulant: det svenska försvaret.
Den fiktiva fienden angriper från öst. Den utgörs bland annat av amerikanska och finländska styrkor.
Samtidigt på svensk mark mobiliserar marinen, armén och flygvapnet upp emot 20 000 soldater. Aurora 17 genomförs tillsammans med soldater från USA, Finland, Estland, Litauen, Norge och Danmark.
– Den stora anledningen till att ha med utländskt deltagande är för att träna vår försvarsförmåga, de är framförallt här för att agera motståndare, säger Rickard Wissman, kommunikationschef för Aurora 17.
Aurora är den största militärövningen på 20 år, och det ses som det första steget i att bygga upp nationens nya försvar. Men det är också en möjlighet för större krigsmakter att kränga sina produkter. Amerikanerna har med sig ett patriotbatteri och fransmännen SAMP/T Aster. Det vill säga sina luftvärnssystem.
Som av en händelse är det precis vad Sverige söker och ska köpa. Det nuvarande robotsystemet "Hawk" utvecklades på slutet av 1950-talet av USA. Systemet har uppgraderats vid ett flertal tillfällen men måste nu alltså bytas ut. FMV har tidigare sagt att man har som målsättning att sätta in ett nytt system år 2020. Men det kan bli tidigare än så.
– Självklart vill USA visa upp sitt patriot-system och Frankrike det fransk-italienska SAMP/T-systemet, men det är inte bara show-off, utan de kommer också att arbeta med systemen tillsammans med oss, säger Carl Sjöstrand, kommunikationschef på Luftvärnsregementet.
Läs mer:
Varför behöver Sverige ett nytt luftvärnssystem?
– Sverige behöver kunna agera mot kryssningsmissiler och ballistiska robotar, här har våra nuvarande system begränsningar. Det här är en prioriterad fråga hos regeringen, jag skulle tro att vi har ett beslut före årsskiftet.
Vilket system som är bäst har Sjöstrand svårt att svara på, de har båda sina fördelar. Amerikanarna pratar om sitt lite äldre patriot-system som "combat proven", som alltså har testats i skarpt läge. Medan det lite färskare SAMP/T-systemet har en tydlig fördel i att det är ett 360-graderssystem.
Joakim Lewin som är planeringsansvarig för arméprojekt på FMV menar att man har analyserat vad som finns på marknaden, vad som kan levereras i tid och att de håller prestandan. Man kom då fram till att det är just de här två systemen som är intressanta.
Vad kommer det att kosta att köpa in?
– Det har ju förekommit uppgifter om en affär på tio miljarder kronor, och det är där någonstans det kommer att landa. Bara missiler kostar 40 miljoner kronor styck, så det blir snabbt pengar, säger Lewin.