Samhälle

Svenska försvaret beställer Carl-Gustaf

Foto: Saab
Foto: Saab
Foto: Saab
Foto: Saab

Vapensystemet designades en gång för vårt eget försvar – och nu är Carl-Gustaf åter en del i Sveriges upprustning. Saab har fått in en beställning från FMV.

Publicerad

Genom åren har det svenska granatgeväret sålts till mer än 40 länder, och nu gör Carl-Gustaf en comeback på hemmaplan. Saab har fått en order från FMV på att leverera den senaste versionen M4 till Försvarsmakten med början redan i år. Hur många är dock hemligt.

Tillverkaren är mycket nöjd med att man nu får tillbaka sin ursprungliga kund. Med den nya ordern är det nu fem länder som har beställt det nya systemet – men det är oklart om den svenska beställningen kan påverka Saabs globala försäljning av vapensystemet.

– Det är alltid positivt med nya kunder och Försvarsmakten är förstås en viktig referenskund. Hur och om det påverkar orderingång från övriga världen är dock svårt att bedöma, säger Markus Mellkvist, Head of Marketing & Sales på affärsenheten Ground Combat inom Saabs affärsområde Dynamics.

Carl-Gustaf M4 lanserades 2014, och versionen har bland annat blivit sju kilo lättare än sin föregångare. Det innebär halva vikten jämfört med det ursprungliga vapnet.

– Viktminskningen har åstadkommits i huvudsak genom förändrade materialval där modernare material har ersatt de tidigare. Systemet är även kortare än tidigare vilket bidragit till viktreduceringen. En annan viktig förändring är att systemet är mer ergonomiskt och användarvänligt än tidigare än tidigare. Vi har även infört nya funktioner såsom inbyggd skotträknare samt konstruerat systemet så att det är förberett för integration av intelligenta sikten och användning av framtida programmerbar ammunition, säger han.

Till M4 har Saab utvecklat ett tiotal sorters ammunition, bland annat en granat med en liten raketmotor.

– Carl-Gustaf M4 är världsledande och unikt i sitt slag i och med den stora flexibilitet och förmågebredd som erbjuds genom de många olika ammunitionstyperna, säger han.

– När det gäller genomslag så är denna på samma nivå som tidigare. Genomslaget avgörs av ammunitionen och påverkas inte av den nya versionen. Dock utvecklas även ammunitionen succesivt och med nya ammunitionstyper kommer vi framöver att kunna erbjuda ytterligare prestandaökning avseende bland annat genomslag, säger Markus Mellkvist.