Startup

”Svenska företag måste våga bli internationella”

Erel Margalit, första raden längst till höger, är en av Israels mest kända riskkapitalister. För 18 år sedan startade han riskkapitalbolaget JVP, som har investerat i svenska Qliktech och sedan tagit bolaget till den amerikanska Nasdaq-börsen. Foto: JVP
Erel Margalit, första raden längst till höger, är en av Israels mest kända riskkapitalister. För 18 år sedan startade han riskkapitalbolaget JVP, som har investerat i svenska Qliktech och sedan tagit bolaget till den amerikanska Nasdaq-börsen. Foto: JVP

Gå snabbare ut på en internationell marknad. Det uppmanar en av Israels främsta riskkapitalister svenska teknikbolag. Själv är han på jakt efter företag som förenar teknik och kultur.

Publicerad

Inget annat land, Kina undantaget, har så många företag på den amerikanska Nasdaq-börsen som Israel. Landets satsning på forskning, inkubatorer och entreprenörskap har resulterat i en lång rad teknikinriktade och framgångsrika företag.

En av landets mest kända riskkapitalister är Erel Margalit. För 18 år sedan startade han Jerusalem Venture Partners, JVP, med totalt 900 miljoner dollar i sex fonder. Totalt har JVP investerat i 90 företag, främst i Israel, men även i andra länder.

JVPs hittills enda investering i Sverige är i snabbväxaren Qliktech i Lund. För två år sedan tog företaget klivet in på Nasdaq-börsen, värderat till drygt 12 miljarder kronor.

– Det är en resa jag är stolt över, säger Erel Margalit, som också sitter i Qliktechs styrelse.

Han ser flera likheter mellan Israel och Sverige. Bägge länderna är små, utvecklar mycket intressant teknik och har gott om entreprenörer.

– Det svenska företag kan lära sig av Israel är att gå snabbare ut på den internationella marknaden. Det har vårt geografiska läge tvingat oss till, en nackdel som vi har vänt till en fördel.

JVP investerar i nystartade företag, främst inom området nya medier, och driver sedan länge en egen inkubator. Men i JVPs lokaler i Jerusalem finns inte bara investerare och ingenjörer. Här driver Erel Margalit även ett labb för konst och musik.

Han säger att framtidens framgångrika företag är de som kan förena teknik och kultur.

– När allt handlar om att ge individen en upplevelse kan vi inte bara tänka på teknik. Vi måste börja arbeta tillsammans med konstnärer, författare, formgivare och andra kreativa grupper.

Erel Margalit vill gärna göra fler investeringar i Sverige. På frågan om vad han främst söker hos en entreprenör blir svaret:

– Passion! Personer som utvecklar en produkt som de känner väldigt starkt för.

JVP har investerat i drygt 90 företag

JVP har sedan starten för 18 år sedan investerat i drygt 90 företag.

12 företag har sålts till andra företag.

11 har introducerats på den amerikanska Nasdaq-börsen.