Innovation

Svenska Everdrone har tekniken som gör drönare självkörande

En drönare som utrustats med Everdrones navigationssystem. Foto: Everdrone
En drönare som utrustats med Everdrones navigationssystem. Foto: Everdrone
Mats Sällström är vd på Everdrone.
Mats Sällström är vd på Everdrone.
Everdrones rigg består av sju Intel Realsense-kameror och en Intel Nuc-dator.
Everdrones rigg består av sju Intel Realsense-kameror och en Intel Nuc-dator.

Med smarta algoritmer, sju kameror och fem gigabyte data i minuten hjälper Göteborgsbolaget Everdrone drönare att få koll på sin omgivning och undvika oförutsedda hinder.

Publicerad

Drönare har blivit bättre och billigare i rask takt, och det har länge talats om hur de i framtiden kommer att vara inblandade i alltifrån varuleveranser till räddningsinsatser. Men innan det blir verklighet måste drönarna bli smarta.

I en av de gamla hangarbyggnaderna på Säve flygplats i Göteborg jobbar nykomlingen Everdrone på en lösning. Deras teknik hjälper autonoma drönare att undvika kollisioner.

– I vårt tycke ska du ha samma säkerhetstänk på drönare som på självkörande bilar och du skulle aldrig drömma om att skicka ut självkörande bilar på vägen om de inte kunde använda sin sensorteknik för att stanna för oförutsedda hinder, säger bolagets vd Mats Sällström.

I dagarna har Everdrone demonstrerat sitt navigationssystem som kan upptäcka och undvika olyckor i realtid.

Företaget har monterat en kamerarigg med sju stycken Intel Realsense-kameror på sina drönare. Varje enhet har en högupplöst RGB-kamera, två IR-kameror och en IR-projektor som läser av omgivningen kring flygfarkosten. Projektorn använder man för att kunna mät avståndet om drönaren stöter på en helt slät, platt yta. Som en vitmålad väg.

Totalt rör det sig om runt fem gigabyte sensordata som samlas in varje minut och sedan behandlas lokalt på en Intel Nuc-dator monterad på drönaren. Everdrones trimmade algoritmer kan använda datan för att i realtid skapa en högupplöst tredimensionell bild av sin omgivning och se om det finns några hinder i närheten.

I videon nedan kan du se hur drönaren uppfattar sin omgivning.

– Grundtanken är att skapa en drönare som är säker, självstyrande och som är fullt medveten om sin omgivning, säger Mats Sällström.

Tekniken är framförallt tänkt att användas på autonoma drönare. När ett budföretag programmerar en rutt från punkt A till B vill de säkerställa att drönaren kan hantera eventuella hinder på vägen. Och skulle drönaren på grund av störningar eller teknikstrul inte kunna navigera på GPS-signaler kan den ändå använda kamerariggen för att veta ungefär var den befinner sig och flyga vidare, eller i värsta fall åtminstone hitta en säker landningsplats.

Dessutom kan sensorutrustningen göra det möjligt för en självkörande drönare att flyga i inomhusmiljöer där GPS inte gör någon nytta.

I den här videon kan du se hur en drönare navigerar med hjälp av en prototyp av Everdrones utrustning.

Everdrones affärsidé är att sälja in navigationssystemet till drönartillverkare som vill erbjuda kunderna autonoma drönare. Förhoppningen är att vara på marknaden redan inom ett par år.

– Vi ska göra egna pilotprojekt under det kommande året, och jag skulle hoppas att tekniken finns integrerad hos en kund åtminstone inom två år, säger Mats Sällström.

Samtidigt är han tydlig med att marknaden för autonoma drönare fortfarande är i sin linda.

– Det är en begränsad bransch i dagsläget, både av tekniska men framförallt av regulatoriska skäl. Men när autonoma drönare blir fullt ut möjligt regelmässigt vill vi att vår typ av navigationssystem ska finnas på alla självkörande drönare, säger Mats Sällström.

Än så länge har Everdrone två pilotprojekt. Det ena är ett samarbete med Räddningstjänsten i Storgöteborg och Chalmers Industriteknik.

Där är tanken att ta fram en prototyp för hur drönare kan användas för att snabbt ge Räddningstjänsten ögon på platsen när de får in ett larm. Målet är att kunna skicka iväg en autonom drönare till en skadeplats så att den kan sända bilder tillbaka till ledningscentralen, som i sin tur kan avgöra hur allvarlig en brand eller bilolycka faktiskt är. Lösningen har fått finansiering via Vinnova och ska demonstreras nästa sommar.

Parallellt pågår ett projekt ihop med Västra Götalandsregionen för att se hur självkörande drönare kan användas inom sjukvården. Det kan till exempel handla om att snabbt genomföra blodtransporter mellan sjukhus.

Everdrone

Bolaget bildades 2016 av Maciek Drejak som ligger bakom den populära appen Sleep Cycle. Det är en väckarklocka för smarta mobiler som analyserar din sömncykel för att väcka dig när du sover som lättast. Everdrone är hittills helt finansierat av bolaget Sleep Cycle, som äger 91 procent av företaget, och projektpengar från Vinnova.

Everdrones affärsidé är att utveckla ett navigationssystem för självkörande drönare som de vill licensiera ut till företag som tillverkar drönare.

Anställda: 7.

Ort: Göteborg (kontor och testanläggning på Säve flygplats).