Populärteknik

Svenska Embracer miljardinvesterar – köper Sagan om ringen-rättigheter

Spelkoncernen Embracer expanderar ytterligare. I samband med bolaget delårsrapport meddelas att företaget gör en rad nya förvärv för maximalt 13,5 miljarder kronor.

Publicerad

Uppdaterad

Företaget offentliggör dock endast fem av totalt sex bolagsköp, bland dessa finns ett amerikanskt bolag som har globala rättigheter till bland annat data- och brädspel som bygger på Sagan om ringen-trilogin.

Middle Earth Enterprises – en del av The Saul Zaentz Company – är baserat i Kalifornien, och äger enligt egen utsago rättigheterna till film, kringprodukter och scenrättigheter i vissa litterära verk av JRR Tolkien, däribland Härskarring-trilogin och Hobbiten.

Äger Embracer böckerna?

Det är den kanske enklaste frågan att svara på, för svaret är nej. Rättigheterna att ge ut böckerna ägs av Tolkienfamiljen och Harper Collins, vilket även gäller andra Tolkienböcker i Midgård som Silmarillion. Däremot uppges Embracer ha så kallad matchningsrätt, det vill säga att om någon annan lägger bud på rättigheterna så kan Embracer matcha det, enligt Polygon.

Äger Embracer filmrättigheterna?

Här är det lite oklarare. Det har varit en del juridiska bråk om det. Warner Bros, genom New Line Cinema, köpte rättigheterna att göra film på verken på 1990-talet av Zaentz.

I avtalet ingick dock en klausul om att filmstudion var tvungen att aktivt utveckla varumärket – alltså komma med nya filmer. Förra året uppgav Variety att Zaentz-företaget ansåg att rättigheterna därför återlämnats, då det inte kommit någon film sedan 2014. Men Warner Bros tyckte annorlunda, och planerar att släppa den animerade filmen The lord of the rings: The war of the Rohirrim 2024.

Tv-rättigheterna då?

Nja. När Saul Zaentz köpte varumärkeskatalogen kring Tolkiens verk 1976 fanns ett undantag för rättigheterna att göra tv-serier på fler än åtta avsnitt. Det gjorde det möjligt för Amazon att förhandla om tv-serierättigheterna direkt med Tolkienfamiljen till Sagan om ringen: Maktens ringar, som har premiär i början av september.

Så vad äger Embracer?

Embracer uppger själva att man kan utforska möjligheterna att göra andra filmer på klassiska figurer från Tokiens verk, som trollkarlen Gandalf eller alven Galadriel. Dessutom räknar Embracer med att kunna sälja prylar i massor, tänk nyckelringar och t-shirts. Embracer äger också brädspelstillverkaren Asmodee, som gjort brädspel baserade på Tolkiens verk. Den svenska speljätten kan antagligen också licensera ut rättigheterna till en nöjespark med Midgård som tema.

Och spel då?

Embracer är först och främst en spelutvecklare och -utgivare. Flera framgångsrika spel har tidigare släppts baserade på Tokiens värld, bland annat Shadow off-serien, som sålts i mångmiljonupplagor, och Daedalic Entertainment arbetar för närvarande med ett spel om Gollum. Uppköpet av Middle Earth Enterprises innebär enligt The Verge att Embracer framöver kan be någon av sina drygt 120 spelstudios att knåpa ihop spel utifrån de nya rättigheterna.

Ökad vinst för Embracer

Embracer redovisar en ökad vinst jämfört med i fjol och rapporterar ett justerat rörelseresultat, mätt i ebitda, på drygt 1,8 miljarder kronor under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Under motsvarande kvartal i fjol låg siffran på drygt 1,5 miljarder kronor.

Nettoomsättningen under perioden landade på 7,1 miljarder kronor jämfört med 3,4 miljarder under motsvarande period förra året.

”Vi levererar enligt vår ambitiösa tillväxtplan och även om marknaden har svalnat något står vi fast vid prognos för innevarande och nästkommande verksamhetsår”, skriver Embracers vd Lars Wingefors i en kommentar.