Innovation

Svenska bolag tog makten över infrastrukturen: ”Använder deras tjänster mycket”

Stefan Berggren, teknikchef på Volvogruppens Connected Solutions-division. Foto: Peter Ottsjö
Stefan Berggren, teknikchef på Volvogruppens Connected Solutions-division. Foto: Peter Ottsjö
Jan Hedström, Assa Abloy. Foto: Peter Ottsjö
Jan Hedström, Assa Abloy. Foto: Peter Ottsjö

Bland de tusentals bolag Amazon Web Services räknar som sina kunder finns ett par bekanta svenska namn. Både Assa Abloy och Volvogruppen är på plats under AWS stora molnkonferens i Las Vegas. "Vi använder deras tjänster väldigt mycket", säger Jan Hedström på Assa Abloy.

Publicerad

Stora bolag som Assa Abloy och Volvogruppen är vana vid monolitisk arkitektur, där många eller alla it-processer ingår i en och samma service. Men i takt med att företag som existerade före digitaliseringens intåg vill skapa det snabbfotade arbetssätt många startups är födda med så blir molnteknik ett attraktivt alternativ. Både Assa Abloy och Volvo Group använder AWS så kallade mikrotjänster, där det monolitiska bygget delas upp i flera mindre bitar. Fördelen är att nya idéer kan prövas snabbt utan att det påverkar det övriga systemet.

Volvogruppen - med bland annat lastbilar, anläggningsfordon och bussar i sitt utbud - var tidiga med uppkopplade fordon. Redan 1994 påbörjades det som kallas fleet management, eller hantering av fordonsflottan. Då användes GPRS för kontakten med omvärlden. Idag har de 600000 uppkopplade fordon och jobbar sedan tre år med AWS kring infrastrukturlösningar. Med mikrotjänster kan olika team ta hand om särskilt utvalda delar av utvecklingen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här