Miljö

Svenska bolag prisas för klimatidéer

Swedish Algae Factorys algodling och företages levande alger under mikroskop. Nu prisas företaget av Världsnaturfonden. Foto: Swedish Algae Factory
Swedish Algae Factorys algodling och företages levande alger under mikroskop. Nu prisas företaget av Världsnaturfonden. Foto: Swedish Algae Factory

De vill få folk att köra, tvätta och köpa klimatsmart för att förbättra miljön. I dag belönas fyra svenska bolag bakom innovationerna med Världsnaturfondens hållbarhetspris Climate Solver.

Publicerad

Det kan räcka med små steg i vardagen för att göra en insats för miljön. Men för att ta de riktigt stora stegen behövs större förändringar i samhället. Därför har Världsnaturfonden (WWF) tagit initiativet till hållbarhetsutmärkelsen Climate Solver, som delas ut till företag som har utvecklat nydanande klimatinnovationer.

I dag delas utmärkelsen ut till sex nordiska bolag, däribland fyra svenska, som har visat prov på hur de kan förbättra miljön globalt.

Ett av de svenska bolagen, Swedish Algae Factory, producerar material utvunnet från alger för att konservera mer energi. Ett annat, Greater Than, har utvecklat en bilförsäkring som styrs efter förarens körmönster och ger incitament för att spara energi.

Scandinavian Water Technology (Swatab), har tagit patent på ett filtersystem för att tvätta kläder helt utan kemikalier. Redan i dag finns systemet tillgängligt i flerbostadshus, vårdhem och hotell i Sverige och Storbritannien. Med det nya priset hoppas Swatab kunna växa globalt och ändra tvättbeteendet i miljontals hushåll.

– Vi är väldig stolta och glada över att uppmärksammas med Climate Solver-priset. Utmärkelsen är oerhört viktig för att hjälpa oss att jobba mot miljöansvariga i stat, landsting och kommun, säger Swatabs utvecklingschef Per Hansson.

Enligt uppskattningar från WWF har bolagens innovationer potentialen att minska koldioxidutsläppen med minst 20 miljoner ton inom de närmaste tio åren.

Men för att göra skillnad måste bolagen öka sina marknadsandelar och ändra attityder i hela branschen. Det kräver i sin tur att hela samhället ställer sig bakom innovationerna, enligt Stefan Henningsson, senior rådgivare inom klimat, energi och innovation på WWF i Sverige.

– Det är det stora budskapet från Parisavtalet. Att alla tillsammans måste gå mot ett nettonollutsläpp av växthusgaser. Om vi kan uppmuntra den här typen av innovationer på global nivå, kan vi gå mot en omställning till 100 procents förnybar energi, säger han.