Övriga nyheter

Svenska appen om hudcancer intar Amerika

Alexander Börve Foto: Idoc 24
Alexander Börve Foto: Idoc 24

En svenskutvecklad hud-app har laddats ner mer än 100 000 gånger. Nu testas den i vården på ett av de största amerikanska sjukhusen.

Publicerad

Oroande pigmentfläckar eller ett hudutslag som skvallrar om borrelia? 4 000 privatpersoner använder varje månad appen First Derm för att anonymt skicka in bilder av hudförändringar som granskas av hudläkare. 80 procent av dem kommer från USA men användarna finns i hela världen. Alla får svar inom 24 timmar. Det kan vara en rekommendation att söka läkare, råd om behandling eller lugnande besked om att fläcken är ofarlig.

Appen utvecklades av läkaren Alexander Börve när han för sju år sedan var doktorand i telemedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Runt appen bildades sedan bolaget Idoc 24.

Företaget flyttade till San Francisco när Alexander Börve för två år sedan började forska vid Berkeley University om de kostnadsbesparingar appen kan ge inom vården.

I dag tillhör programvaran de så kallade ”5-procenthälso-apparna” i USA. För att kvala in krävs att en app har laddats ner mer än 100 000 gånger och att företaget tjänar pengar.

– Vår affärsmodell är att appen är gratis medan bedömningen av en inskickad bild kostar mellan 199 till 695 kronor, beroende på hur snabbt du vill ha ditt svar, säger Alexander Börve, vd för Idoc 24.

Den professionella versionen av appen testas nu i en pilotstudie vid ett av de tio största sjukhusen i USA.

– Vi för även samtal med några stora amerikanska tillverkare av medicinska journalsystem om ett eventuellt partnerskap, säger Alexander Börve.

En stor svensk studie har tidigare visat att appen kan spara såväl tid som pengar. Västra Götalandsregionen beslutade därför nyligen att samtliga vårdcentraler ska införa ett motsvarande digitalt remissystem för hudförändringar (se artikel intill). Alexander Börve hoppas att de kommer att kamma hem upphandlingen.

– Det är vårt system som har utvärderats i Västra Götaland, vi har forskat på det och vi har kvitto på att distriktsläkarna kommer att använda det.

När det gäller konsumentappen First Derm är apotekskedjan Apoteket ny partner. Sedan april månad erbjuder de rabatt till alla som använder tjänsten via deras webbplats. Förhoppningen är att kunderna, när de har fått sitt svar, ska komma in och köpa den typ av produkter som hudläkaren eventuellt anser att de behöver.

– Runt 70 procent av de frågor som kommer in via appen eller nätet går att behandla på egen hand, konstaterar Marianne Norelius, hälsostrateg på Apoteket AB.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Tre appar för telemedicin

  • Hudcancerappen Idoc 24 Pro är ett diagnosverktyg för vården. För konsumenten finns First Derm som fungerar som en sjukvårdsupplysning.
  • First Derm finns på sex språk: svenska, engelska, spanska, franska, italienska och kinesiska.
  • Appen STD Triage fungerar som sjukvårdsupplysning inom könssjukdomar.