Startup

Svensk skärm ger 3d utan glasögon

Bilder med ett djup och klarhet som det bästa av hologram. Ett svenskt företag har skärmen som ger 3d upplevelser utan glasögon på nästippen. Nu testas den för medicinska tillämpningar i Linköping.

Publicerad

På skärmen syns njurar och deras artärer. Röntgenläkare sitter runt omkring och diskuterar.

Det är ingen vanlig skärmbild de studerar, utan en tredimensionell bild, uppbyggd av bilder tagna med en datortomograf.

Skärmen är en prototyp, och en av ett fåtal i världen som klarar att visa 3d utan glasögon. Nu ingår den i ett treårigt projekt att ta fram ett system för att visa tredimensionella bilder av medicinska undersökningar i realtid.

- Fördelen med 3d är att du intuitivt förstår vad du ser. Det gäller oavsett om du studerar kärl i hjärnan eller förträngningar i njurartärerna, säger Anders Persson, röntgenläkare och föreståndare för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, vid Linköpings universitetssjukhus.

Att den svenska skärmen klarar att visa 3d utan särskilda glasögon är viktigt.

- Man kan inte ha glasögon på sig när man ska undersöka en patient. Då ser man ju inte personen.

Anders Persson är världskänd för sina tredimensionella bilder av människokroppens inre, bland annat fick han Lennart Nilsson-priset förra året, och han har stenkoll på alla skärmar som finns på marknaden.

Av dem som har testats hittills har ingen hållit måttet. Den saken kan det bli ändring på med prototypen från Setred.

- Bilden på Setreds skärm ser ut som ett hologram. Den har en klarhet och ett djup som ger de rätta proportionerna. Den är helt klart mycket lovande, säger Anders Persson.

Så har Setred också hittat en annan teknisk lösning än den från konkurrenten, franska Alioscopy (NyT 2009:39). Medan Alioscopy använder sig av ett system av vertikala linser för att få fram 3d-effekten, har Setreds skärm ett unikt slutarsystem.

- Vi är i slutfasen av att certifiera systemet för medicinsk användning. Sedan blir utmaningen att komma ut på marknaden, samtidigt som vi vidareutvecklar systemet, säger Thomas Ericson, grundare och vice vd på Setred.

Hittills har företaget levererat två exemplar av skärmen. Ett står på CMIV i Linköping, det andra finns vid Rikshospitalet i Oslo.

I dagarna såldes också ett helt färdigt system, som ska användas för att leta olja i Norge. Prislappen ligger på 1,5 miljoner kronor.

Så funkar tekniken

* Grundat: 2004.

* Ort: Stockholm.

* Antal anställda: 11.

* Omsättning 2008: 4,7 miljoner.

* Riskkapital: 50 miljoner.

Setreds skärm visar data i en hastighet som motsvarar en dvd i sekunden. Men oavsett var du sitter framför skärmen nås varje öga av en unik bild, som sätts ihop till en tredimensionell bild i hjärnan. Tricket är ett snabbt slutarsystem, som likt fönsterluckor öppnas för att släppa igenom olika bilder av objektet utmed skärmens bredd. Det gör i sin tur att det går att röra huvudet i sidled och se föremålet ur olika vinklar.

Systemet från Setred kan i framtiden komma till användning inom olje- och gasindustrin, datorstödd design, digitala skyltar, spel, tv och film.