Digitalisering

Svensk-schweizisk mobil för paranoida lyxlirare

En mobiltelefon är vanligen optimerad för att produceras i stora serier till lågt pris. Med sin första mobil går schweiziska Sirin Labs åt rakt motsatt håll och lanserar en telefon i samma prisklass som en mindre bil.

Publicerad

Solarin, som företagets första modell heter, är en smartphone som om du bara tittar snabbt på specifikationerna skulle kunna vara en vanlig toppmodell från Samsung eller Apple. Skrollar du vidare hela vägen till prislappen så förstår du ganska snabbt att det inte är en vanlig mobiltelefon det handlar om.

Målgruppen är enligt ett pressmeddelande "internationella affärspersoner" som uppenbarligen måste ha djupa fickor. Priset för Solarin börjar på 9 500 pund före skatt (internationella affärspersoner bor såklart i London, och betalar helst inte skatt). Det är lite mer än instegsmodellen för en VW Polo här i Sverige.

Den som väljer att köpa telefonen får en hel del som inte Apple eller Samsung kan erbjuda.  Största säljargumentet är att telefonen ska vara omöjlig både att hacka och att avlyssna. Säkerhetsfunktionerna är utvecklade i Israel och ska enligt Sirin labs ha samma teknik som militär underrättelsetjänst använder för att hålla sin kommunikation hemlig.

Själva telefonen är utvecklad i Lund av svenska Sigma Connectivity och ska sättas ihop av Flextronics i Linköping.  Truls Persson har varit projektledare för utvecklingen av Solarin på Sigma Connectivity och beskriver arbetet som annorlunda mot alla andra telefonprojekt han arbetat med.

– Det har varit många utmaningar med en extremt krävande kund och en extremt krävande marknad. Den här kunden nöjer sig inte med något som är bra, det måste vara fantastiskt. För oss är det en särskild utmaning eftersom vi har en bakgrund inom mobiltelefonutveckling och är vana vid ständigt kompromissande, säger han.

Till exempel nämner han att flera av telefonens mekaniska komponenter är hantverksmässigt framtagna.

– Ansträngningen att ta fram de här komponenterna och göra en telefon av dem motiverar ett högt pris. Samtidigt är det en telefon som ska vara helt omöjlig att ta kontroll över i säkerhetsperspektiv. Du kan inte hacka den och du kan inte avlyssna den, säger Truls Persson.

Tillverkningen av Solarin räknas i tusental telefoner per omgång vilket är låga serier i mobilbranschen (Apple sålde till exempel tio miljoner Iphone 6 och 6s på tre dagar när den lanserades). De små serierna har varit en utmaning i utvecklingsarbetet enligt Truls Persson eftersom det gör det svårare att få fram många prototyper att testa på. Det har också varit en utmaning i projektet att få leverantörerna av exklusiva material till telefonen att producera på ett sätt som passar konsumentelektronikindustrins krav.

Gilla Ny Teknik på Facebook