Digitalisering
Svensk polis använder falska basstationer

Svensk polis använder själva IMSI-fångare. Om man har sådan utrustning placerad i området kring Rosenbad, vill Rikspolisstyrelsen inte kommentera.
Svenska brottsbekämpande myndigheter använder sedan flera år tillbaka falska basstationer (IMSI-cathers eller IMSI-fångare) som spaningsmetod.
Användningen beskrivs också som relativt omfattande. Detta står i Polismetodutredningen som Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt, ledde 2010.
I går avslöjade DN att man gjort mätningar som tyder på att sådan avlyssningsutrustning finns runt omkring regeringskvarteret Rosenbad.
Rikspolisstyrelsen vill inte kommentera om det kan vara så att polisens egna falska basstationer finns i området.
- Vi kommunicerar aldrig vilka spaningsmetoder eller tillhörande utrustning som vi använder, säger Stephan Ray, pressansvarig hos Rikspolisstyrelsen, till Ny Teknik.
Kan du då dementera att polisen har egen utrustning i området?
- Nej, vi kan överhuvudtaget inte kommunicera något om våra spaningsmetoder. Jag kan varken bekräfta eller dementera något, säger Stephan Ray.
Peter Ekstedt är presschef på Post- och telestyrelsen. Myndigheten undersöker nu med anledning av DN:s uppgifter om det finns falska basstationer i regeringskvarteret.
Kan polisens utrustning finnas i området?
- Det vet jag inte. Vi har mätt hela radiomiljön kring Rosenbad och fokuserar på att kontrollera 2G-, 3G- och 4G-näten. Men analyserna är inte klara, säger han.
Enligt Polismetodutredningen (Särskilda spaningsmetoder: SOU 2010: 103) använder den svenska polisen vanligtvis IMSI-fångarna när personer vars mobiler man avlyssnar - genom beslut om hemliga tvångsmedel - byter kontaktkort i sina mobiler eller helt sonika skiftar mobiler.
Bakgrunden är att bland annat att många kriminella använder sig av de anonyma kontaktkorten, för att undgå bli avlyssnade av polisen.
Användningen av de falska basstationerna sägs behövas för att identifiera vilka mobiler som misstänkta individer använder. Men också för att ta reda på var någon är.
Metoden är i dag oreglerad. När den används sker det med stöd av principen att etern är fri, enligt betänkandet.
Stefan Reimers förslag om att användningen av den och andra speciella spaningsmetoder bör regleras i lag är fortfarande under diskussion.
Enligt Jenny Ferm, kansliråd på justitiedepartementet, pågår det nämligen en beredning av betänkandet inom regeringskansliet. Men någon tidplan för arbetet finns inte.