Övriga nyheter

Svensk markberedare glider över stenarna

Midiflex-markberedaren är lättare än sina konkurrenter. Foto: Alftaprodukter
Midiflex-markberedaren är lättare än sina konkurrenter. Foto: Alftaprodukter

I Alfta i Hälsingland tillverkas Midiflex – ”den skonsamma markberedaren”. Den är lättare och rör sig varsammare över kalhyggena än de van­ligaste bamsemaskinerna, men gnistrisken kommer man inte helt ifrån ändå.

Publicerad

Utvecklaren Stefan Hedlund på Alftaprodukter har vidareutvecklat den teknik som fanns hos 90-talets mest sålda markberedare, Donaren från AB Skogs­maskiner i Säter, och byggt ett midjemonterat aggregat där ­markberedaren sitter mellan drag­fordonet och boggien.

Det gör att de stora tandförsedda ”tallrikarna” på markberedaren flyter över mindre hinder i stället för att flytta på dem. När maskinen stöter på hinder som är för stora för att rida över, lyfter agg­regatet automatiskt över hindret.

Marktrycket kan alltså variera från i stort sett svävande till 1 tons tryck. Boggiehjulen plattar sedan till marken efter att tallrikarna vänt upp den fuktiga mineral­jorden.

– På så sätt bearbetas inte marken mer än nödvändigt och terrängen är fortfarande igenkännlig, säger Stefan Hedlund.

Man kommer visserligen inte helt ifrån risken att det blir gnistor när ståltallrikarna slår mot stenar, men Stefan Hedlund menar att Midiflex-teknik gör markberedningen mindre brutal än med gängse maskiner, som är betydligt tyngre och mer skoningslösa.

Men Stefan Hedlund och hans kolleger har haft svårt att sälja in sin maskin till skogsbolagens ­entreprenörer, som hellre väljer de stora maskinerna från de stora tillverkarna.

– Vi har hittills sålt fyra Midiflex, två har gått till Dalarna och två till Sundsvall, säger Stefan Hedlund.