Digitalisering

Svensk lerkruka vann internationellt hackathon

Efter 22 timmars hackaton kunde Zenterio-teamet presentera ett system för att effektivisera bevattningssystem för odlingar i utvecklingsländer. Foto: Zenterio
Efter 22 timmars hackaton kunde Zenterio-teamet presentera ett system för att effektivisera bevattningssystem för odlingar i utvecklingsländer. Foto: Zenterio

Linköpingsbaserade mjukvaruföretaget Zenterio tog förstaplatsen vid ett internationellt hackathon på IoT Solutions World Congress i Barcelona. Zenterios ”intelligenta lerkruka” ska effektivisera jordbruksbevattningen i utvecklingsregioner.

Publicerad

Sedan tidigare ordnar Zenterio egna hackathons för att stimulera kreativiteten hos sina anställda. De tre vinnarna från det senaste interna hackathonet representerade Zenterio på IoT Solutions World Congress i Barcelona under hösten.

Mässans hackathon arrangerades av Intel, med Microsoft som sponsor, och de 250 deltagarna inledde med en genomgång av uppgiften och av Intels IoT-plattform.

– Deras team var intresserade av lösningar med social impact, det vill säga idéerna skulle inte bara värderas tekniskt utan också bedömas utifrån hur de kunde bidra till en bättre värld, säger Urko Serrano, innovationschef på Zenterio.

Efter 22 timmars arbete kunde Zenterio-teamet presentera sin vinnande lösning: ett system för att effektivisera bevattningssystem för odlingar i utvecklingsländer.

Normala sprinklersystem sprider bara vatten på markytan, vilket i varma klimat gör att upp till 90 procent av vattnet hinner avdunsta innan det gör någon nytta för odlingarna. Som svar på detta finns olika typer av droppbevattningssystem, men ett problem med den sortens lösningar är att olika grödor behöver olika mycket vatten.

Urko Serrano, innovationschef på Zenterio. Foto: Zenterio
Urko Serrano, innovationschef på Zenterio. Foto: Zenterio

Zenterios system använder lerkärl som placeras under jord, och låter plantorna sköta bevattningen själva.

– Växtrötterna dras med hjälp av naturens egna krafter till där vattnet finns, en slags naturens vattensensorer som bara absorberar så mycket vatten som plantan i fråga kräver. Trycket från rötterna gör att kärlen avger vatten, förklarar Urko Serrano.

IoT-lösningen används för att förstå när kärlen behöver fyllas på med vatten. Genom så kallad Near-Field Communication (NFC)-teknik kopplas en sändare respektive mottagare till varandra. När sändaren, som tejpats för att kunna flyta på ytan av vattnet i kärlet, närmar sig mottagaren, som placerats på botten, sänds sedan en signal om att vattnet håller på att ta slut.

NFC-sändaren programmeras med en URL-adress som pekar mot Intels server, som signalerar till ett mikrokontrollerkort, som indikerar till en vattenpump att den aktuella krukan behöver fyllas på.

– Vanligtvis jobbar vi med olika TV-lösningar, så det här är ju ganska olikt det vi normalt gör. Men det var väldigt roligt, och förstås en stor framgång att vi vann, säger Urko Serrano. Zenterio beskriver systemet som resurseffektivt, samt enkelt att sprida och använda. Terrakotta och lera är material som ofta finns tillgängliga i de aktuella jordbruksområdena, vilket gör det lätt för lokalbefolkningen att bidra till sin självförsörjning. Lösningen är också enkel att distribuera för olika hjälporganisationer som stödjer projektet.

Prototypen finns tillgänglig som open source, så den som vill kan utveckla egna versioner av lösningen.

Närmast ska Urko Serrano resa runt i Indonesien, Malaysia och andra länder i Sydostasien, för att på plats studera det lokala jordbrukets utmaningar.

– När vi vet mer om hur problemen ser ut, ska vi återvända och pröva hur vårt bevattningssystem kan hjälpa till med att effektivisera produktionen, säger han.