Opinion

”Svensk industri pratar digital framtid”

LEDARE. Det smarta hemmet blir allt oftare en självklarhet vid nybyggnationer, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad

Vi har pratat och läst om det smarta hemmet i många år nu. Utvecklingen har av olika anledningar inte tagit den fart som många trott eller hoppats. Men nu syns ett tydligt trendbrott. Tack vare molntjänster, mobilitet och bättre verktyg för insamling och analys av data är det smarta hemmet allt oftare en självklarhet vid nybyggnationer – om än på olika nivåer.

Ett intressant test som pågår i Göteborg är HSB Living Lab. Det är ett experimenthus som varit i drift sedan 2016. Syftet är att testa och utveckla det smarta hemmet. Vår reporter Simon Campanello har träffat studenter som har levt i huset sedan starten. Läs om deras reflektioner här, och utmaningar som ständigt kretsar kring det smarta hemmet.

I måndags arrangerades Industridagen 2018 i Linköping. Årets tema var inte oväntat människan i digitaliseringen. Ännu ett tecken på att digitaliseringen är på väg att etablera sig på allvar i stora samhällsfrågor som utbildning, entreprenörskap, innovation och arbetsmarknad.

Statsminister Stefan Löfven inledde dagen och pratade om vikten av livslångt lärande. Flera industrihöjdare hakade på. En av dem var Marcus Wallenberg som sa att när utvecklingen går snabbare och snabbare måste företagen ta ett eget ansvar för att motarbeta kompetensbristen.

Det går inte helt enkelt att vänta på att statsapparaten ska komma med lösningar, utan det krävs investeringar i den egna personalen. Utmaningarna med digitaliseringen är den stora osäkerheten om vad den ska leda till samtidigt som möjligheterna att förändra och förbättra exempelvis svensk industri är enorma.

Jag är övertygad om att digitaliseringsfrågor får större utrymme än vad många tror eller har trott när årets valrörelse startar på allvar. Och det är helt rätt!