Samhälle

Svarta lådorna hittade – Sverige vill närvara när data läses av

De svarta lådorna från det nedskjutna ukrainska planet är hittade. Nu meddelar haverikommissionen att svenska representanter vill vara med när innehållet i färdskrivarna blir avlästa.

Publicerad

–  Vi har ställt en fråga om vi kan få vara med vid utläsningen, men har inte fått något svar ännu, säger Helene Arango Magnusson, ordförande vid Statens haverikommission (SHK) för den svenska delen av utredningen, till TT.

Av de 176 människor som dödades i nedskjutningen i onsdags var 17 hemmahörande i Sverige. Eftersom svenska medborgare finns bland offren har Sverige rätt att utse en representant i utredningen.

Vill vara med vid avläsning av flygdata

SHK vill vara med vid avläsningen av flygdata och röstinspelning från de så kallade svarta lådorna. Det ska ske i Kiev eller i Paris, enligt Expressen.

– Vi vill träffa utredarna personligen. Vi ska också tillvarata de anhörigas intressen här och vara en länk mellan dem och utredningen och det skulle vara värdefullt för oss att vara med, säger Arango Magnusson.

Formell rätt delta

SHK:s fråga är ställd till den iranske utredningsordföranden. Iran, Ukraina samt USA och Frankrike (Boeing-flygplanet var konstruerat i USA och Frankrike) har störst rättigheter av alla länder i utredningen.

Sverige har enligt regelverket ingen formell rätt att delta men hoppas ändå få vara det, säger Arango Magnusson.

– Utredarna har agerat väldigt öppet mot oss hittills.