Innovation

Svampar gjorda av trä ska suga upp oljespill

Foto: American Chemical Society
Foto: American Chemical Society

Kinesiska forskare har tagit fram en svamp gjord av balsaträd som man hoppas ska kunna suga upp oljeutsläpp i havet. Det porösa materialet kan absorbera mer än 40 gånger sin egen vikt.

Publicerad

Trots att oljeutsläpp utgör ett stort hot mot det marina livet har man hittills inte lyckats utveckla en riktigt effektiv lösning för att separera föroreningen från vattnet. Vissa saneringsmetoder ökar till och med utsläppen av skadliga ämnen. Men nu har kinesiska forskare utvecklat en potentiell metod – återanvändbara, oljeabsorberande svampar av trä som kan suga upp mer än 40 gånger av sin egen vikt i olja.

Se hur effektivt materialet är i klippet.

För att tillverka svamparna har forskarna använt sig av balsaträ, ett material med låg densitet. Sedan har man applicerat kemikalier för att bryta ned träets cellväggar och avlägsna lignin och hemicellulosa, de ämnen som gör träet stelt och stark. Detta skapar en mycket porös massa som bara har en tredjedel av densiteten hos det ursprungliga materialet. Man har sedan applicerat en vattenavvisande hinna som innebär att svampen absorberar olja men inte vatten.

Teamet har testat sina svampar på en mängd olika oljor, exempelvis motorolja och diklormetan – som är ett industriellt lösningsmedel. Det visade sig att svamparna kunde suga upp mellan 16 och 41 gånger av sin egen vikt i olja och fungerar som ett filter för att avlägsna olja från en lösning. Svamparna kan också återanvändas mer än tio gånger innan de är förbrukade rapporterar forskarna i vetenskapstidningen ACS Nano.

Hao Guan, Zhiyong Cheng och Xiaoqing Wang har drivit sitt projekt i samarbete med myndigheterna Department of Wood Modification samt Research Institute of Wood Industry, Chinese Academy of Forestry och Xiangshan Road. Enligt forskarna lovar svamptestet gott för framtiden och kanske kommer de kunna städa upp ett riktigt oljeutsläpp i havet, även om man fortfarande behöver testa sin teknik i större skala.