Digitalisering

Surfplatta åt sjukhuspatienter

I september förra året fick patienter på Akademiska sjukhuset möjlighet att låna en Ipad via sjukhusbiblioteket. Foto: Scanpix
I september förra året fick patienter på Akademiska sjukhuset möjlighet att låna en Ipad via sjukhusbiblioteket. Foto: Scanpix

Patienter vid Akademiska sjuhuset i Uppsala får fortsätta låna surfplattor via biblioteket. Ett sex månader långt pilotprojekt gav så bra resultat att utlåningen nu blir permanent.

Publicerad

I september förra året fick patienter på Akademiska sjukhuset möjlighet att låna en Ipad via sjukhusbiblioteket. Tre surfplattor hade köpts in till pilotprojektet, som var det första av sitt slag i Sverige.

Utvärderingen av projektet visar att alla surfplattor varit utlånade samtidigt. Den vanligaste användningen var spel eller att surfa på nätet. Men de har också använts för att läsa e-böcker på.

- Gensvaret har varit oerhört positivt från patienterna, men det finns låntagare som klagat över att internetuppkopplingen är krånglig och att de måste betala. Det finns tydliga önskemål om att trådlös uppkoppling ska göras fritt tillgänglig för patienter, säger Erik Klang, chef för sjukhusbiblioteket.

Utvärderingen visar också att surfplattorna lever upp till hygienkraven på sjukhuset - de går att desinficera med handsprit.