Innovation

Supraledare har för första gången hittats i meteoriter

Foto: James Wampler / Nasa

På senare tid har forskarvärlden hittat en rad överraskande beståndsdelar i meteoriter. Det senaste fyndet är små korn av ett supraledande material i två objekt.

Publicerad

Framsteg inom analysmetoder kastar nytt ljus över gamla meteoriter – och våra långväga gäster har ett mer intressant innehåll än vad man tidigare trott. Först 70 år efter att Wedderburn-meteoriten slog ned i Australien noterade forskare att den bär med sig en tidigare helt okänd mineral. Ett annat exempel från samma kontinent är upptäckten att Murchisonmeteoriten innehåller korn som formades långt innan vårt solsystems föddes. Det äldsta är över sju miljarder år gammalt.

I år presenterades nyheten att forskare tror sig ha hittat utomjordiskt protein inuti en meteorit som slog ned i Algeriet för 30 år sedan. Nu kommer ännu en nyhet. I jakten på spår av supraledare har University of California i San Diego och Brookhaven Laboratory i New York undersökt 15 olika meteoriter. I två av proverna hittade man små korn av supraledande material.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här