Övriga nyheter

Superminnet som varar för evigt

Vad sägs om ett minne som kan lagra 360 terabyte på samma yta som en dvd? Brittiska forskare har utvecklat ett superminne av kvartsglas där data lagras i fem dimensioner .

Publicerad

Det sägs klara temperaturer på 1000 grader, ha en livslängd på miljoner år och kunna lagra 360 terabyte (innehållet på 75 000 dvd). Forskare i EU-projektet Femtoprint presenterade nyligen en ny metod att lagra data med häpnadsväckande prestanda.

Forskargruppen, under ledning av Jingyu Zhang vid brittiska universitetet vid Southampton, har visat att en femtosekundlaser kan användas för att lagra data i kvartsglas i fem dimensioner, förutom positionen i x-,y,z-led även två egenskaper som styrs av intensiteten och polarisationen hos laserljuset.

-När du läser av en dvd är en datapunkt bara en bit. I vårt fall motsvarar det 10 bitar, säger Jingyu Zhang.

För att läsa av data krävs bara ett optiskt mikroskop i kombination med ett polarisationsfilter. Forskargruppen arbetar nu med att ta fram en enkel och billig läsutrustning. De letar också efter en partner inom industrin som kan kommersialisera tekniken. Målgruppen är i första hand organisationer med stora arkiv.

Men det lär dröja innan det kan bli vardag för oss konsumenter att lagra fotografier eller musik i superminnen av glas. För det krävs ett teknikgenombrott för femtosekundlasrar.

Tekniken presenterades vid konferensen 2013 Conference in lasers and electro-optics i San Diego. Inför konferensen hade forskarna lagrat en digital kopia av konferenstexten på 300 kb i tre lager av nanostrukturer där dataprickar skapats. Lagren ligger på ett avstånd på fem mikrometer.

Föredraget från konferensen hittar du här.