Innovation
Supermaterial skördar dricksvatten ur luft
Tre fenomen i naturen kombinerade i ett nytt material. Det är knepet bakom supermaterialet som skördar vatten ur luft tio gånger mer effektivt än hittills.
Svartbaggar som lever i Namiöknen har skalet fullt av gupp och räfflor. Det är naturens trick för att de ska få vatten i ett av världens torraste områden. Med hjälp av strukturerna kondenserar den lilla vattenånga som finns i luften och leds till baggens mun.
Den smarta lösningen av naturen är en av tre som Harvardforskaren Joanna Aizenberg och hennes kolleger utnyttjat för att utveckla ett material som är bättre än alla andra på att skörda vatten ur luft. De övriga två är dels den asymmetriska formen på kaktustaggar, som är perfekt för kondensering och transport, dels ytan hos kannväxter som minskar friktionen ännu mer.
Resultatet har blivit ett material som skördar vatten ur luft tio gånger snabbare än dagens system.
Enligt forskarna kan materialet komma väl till pass även för andra tillämpningar än att generera dricksvatten.
– Värmekraftverk behöver till exempel kondensor som snabbt omvandlar ånga till vatten. Den här designen kan öka hastigheten på dem processen och göra det möjligt att låta verken arbeta vid högre temperaturer, säger Philseok Kim, grundare av Slips Technologies som knoppats av runt tekniken.
Forskningen har finansierats av amerikanska Department of Energy och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.