Digitalisering

Superdatorn Watson öppnar portarna på Manhattan

It-jätten IBM slår upp portarna för det nya huvudkontoret för den "tänkande" datorn Watson. Enligt IBM används Watson redan av kunder i 25 länder.

Publicerad

För IBM, som kämpar för att få fart på tillväxten, är Watson en viktig framtidssatsning.

IBM kallar Watson ett kognitivt system. Det förstår frågor som är skrivna med naturligt språk och kan även svara på komplexa frågor.

För snart fyra år sedan slog den två stormästare i Jeopardy. I dag är Watson en plattform som kan användas inom en rad områden.

Sedan i början av året driver IBM Watson i en egen affärsenhet med 2000 anställda och med en investeringsbudget på motsvarande sju miljarder under de närmaste tio åren.

Huvudkontoret för den nya affärsenheten har nu slagit upp portarna på Manhattan i New York. I den nya byggnaden kommer 600 av de Watson-anställda att sitta tillsammans med nystartade företag som bygger tjänster med Watson.

Det nya systemet har redan kunder i 25 länder enligt IBM. I samband med invigningen av det nya huvudkontoret presenterades en rad nya samarbetspartners.

Det nystartade företaget WayBlaze ska till exempel använda Watson för att bygga en ny resetjänst. Tanken är att användarna ska få hjälp med att boka resor utan att behöva besöka en rad olika hemsidor för flyg, hotell, restauranger och olika aktiviteter. Genom att tala om vilka som ska resa, vart man vill resa och när ska den nya tjänsten kunna sy ihop ett färdigt paket i dialog med kunden.

Ny Teknik har tidigare skrivit om flera andra användningsområden för Watson, exempelvis inom cancervård.

Systemet klarar än så länge bara frågor och svar på engelska men håller på att lära sig flera nya språk. I samarbete med banken Caixa håller Watson på att lära sig spanska och tillsammans med japanska Softbank ska systemet lära sig att förstå japanska. Ytterligare ett nytt språk är portugisiska.