Digitalisering

Succéappen Truecaller går till börsen: ”Startade inte för att bli rika”

Truecallers vd och medgrundare Alan Mamedi. Foto: Sanna Percivall
Truecallers vd och medgrundare Alan Mamedi. Foto: Sanna Percivall

Svenska kommunikationsappen Truecaller har växt explosionsartat senaste åren. Nu är det klart att bolaget tar steget in på Stockholmsbörsen innan årets slut.

Publicerad Uppdaterad

Truecaller startades 2009 i Stockholm av vännerna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam. Vägen mot framgång har inte spikrak, men efter att Truecaller tagit steget in på marknaden i Indien och delar av Afrika några år efter start, började antalet användare växa explosionsartat. 

Appen som Truecaller har utvecklat fungerar som nummerpresentatör, chatt och i vissa länder även som betalningsverktyg. Under det första halvåret 2021 ökade appen med cirka 150 procent, och har i dag över 280 miljoner aktiva användare. Enligt Truecaller landade intäkterna på 425 miljoner kronor under samma period.

Nyligen kom beskedet att Truecaller ska noteras på Stockholmsbörsen innan årets slut. Bolagets värdering är okänd, men siffran 25 miljarder kronor har nämnts i tidigare spekulationer – men det är uppgifter som medgrundaren Alan Mamedi inte vill kommentera i en intervju med SvD.

 – Vi startade inte detta för att bli rika, och pengar har inte varit vår drivkraft. Vi är fast beslutna om att fortsätta driva bolaget och ser fram emot nästa del i den här resan, säger han till SvD.

Bolaget har också varit med på Ny Tekniks 33-listan under tre år: 2013, 2014 och 2015. ”Se namnet på okända som ringer”, var rubriken när Ny Teknik skrev om Truecaller första gången redan 2009.

– Våra tidigare bolag hade varit lokala och nischade mot den svenska marknaden, men vi kände att den var för liten. Sveriges största internetsajter har en miljon besökare om dagen, men det finns ju småstäder i Indien som är större än så, sa Alan Mamedi till Ny Teknik i intervju från 2018.

Truecaller ägs av bägge grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, samt Atomico, grundat av Niklas Zennström, och Sequoia Capital India.