Digitalisering

Styr alla dina prylar på distans - via sms

Tänd och släck lamporna, dra i gång kaffebryggaren eller stäng av strykjärnet via sms. Foto: Colourbox, montage.
Tänd och släck lamporna, dra i gång kaffebryggaren eller stäng av strykjärnet via sms. Foto: Colourbox, montage.

Glömt kaffekokaren på? Stäng av den med ett sms från bussen på väg till jobbet. Ny Teknik har provat att styra hemmet på ett nytt sätt med en svensk, elektronisk dirigentpinne.

Publicerad

Att fjärrstyra hemmet brukar vara både dyrt och krångligt. Många tillverkare vill att bara deras produkter ska gå att använda tillsammans och olika standarder går inte att kombinera. Ofta räcker inte en vanlig dator, utan det krävs speciella kontrollcentraler.

Men med den nya dirigentpinnen, usb-pinnen Tellstick, kunde vi tända och släcka belysning, kaffekokare, motorvärmare, brödrost eller element. Allt med ett enkelt sms från mobiltelefonen. Någon dator behöver inte ens vara i?gång, när stickan används ihop med en ny router, som också den är svensk.

Lundaföretaget Telldus har utvecklat Tellstick så att den ska fungera med så många andra fjärrströmbrytare som möjligt. Företaget samarbetar med routertillverkaren Devado i Kista, som gjort en router för mobilt bredband med inbyggt stöd för Tellstick. Utrustningen säljs dock separat och inte som ett färdigt paket.

När ett modem för mobilt bredband sitter i den trådlösa routern ansluter den till internet automatiskt när den slås på. Med Tellstick i det andra usb-uttaget kan fjärrströmbrytare styras schemalagt eller via ett sms till 3g-modemet.

Det är enkelt att ställa in och anpassa styrningen med hjälp av en webbläsare. Det går att göra via en dator på det lokala nätverket eller från andra internetanslutna datorer. En mobil med webbläsare går också bra.

Väljer man att i?stället sätta Tellstick direkt i en vanlig dator, finns det en rad avancerade gratis styrprogram från svenska privatutvecklare.

Ett sådant är Nexa Home, som går ut på en vädersajt och kollar utetemperaturen på en förutbestämd plats och anpassar efter kylan hur tidigt motorvärmaren ska gå i?gång. Programmet kan också från en webbplats kolla soleffekt per kvadratmeter och styra belysning när ljusbrist kräver det.

Andra program som går att använda till det fjärrstyrda hemmet är Event Ghost, Webstick, Nexa Sunrise och Switchking.

Dovado UMR

* Trådlös router för mobilt bredband på 3g-nätet.

* Stöder 3g från Telia, Telenor, Tre, Glocalnet, Tele 2 och Ice.net.

* Går att ansluta till vanligt bredband.

* Fyra nätverksuttag, två usb-uttag. Wlanteknik för 802.11 b/g.

* Har alla funktioner en vanlig trådlös router har.

* Fjärrströmbrytare kan slås av och på manuellt, via sms till 3g-numret eller schemalagt.

* Via sms kan routern stängas av, startas om eller sättas på.

* Det går också att via sms få rapporter från routern om bredbandet går ned. Allt detta går också att sköta från en fjärrdator eller en telefon med webbläsare.

* Pris: 1?100 kronor.

Tellstick

* Usb-ansluten signalsändare för det öppna 433.92 Mhz bandet.

* Räckvidd 30 meter.

* Fungerar för Windows, MacOS och Linux.

* Program för fjärrstyrning följer med.

* Har stöd för fjärrströmbrytare från Ikea, Nexa, Proove, Sartano och Waveman.

* Telldus jobbar för att det i framtiden ska gå att styra vattenradiatorer, projektordukar och luftfuktighet.

* Enkelt att installera och sköta.

* Pris: 700 kronor.