Innovation

Studie: Gensaxat ris kan ge mer hållbart jordbruk

Foto: Anupam Nath
Foto: Anupam Nath
Så fungerar Crispr / Cas 9 Foto: Jonas Askergren
Så fungerar Crispr / Cas 9 Foto: Jonas Askergren

Med hjälp av gensaxen Crispr/Cas9 har forskare tagit fram ett ris med effektivare kväveupptag, något som bidra till ett grönare jordbruk.

Publicerad

I mitten av 1900-talet utvecklades nya kortare, högavkastande ris- och vetegrödor. Tack vare sin storlek löpte de mindre risk att plattas till av vind och regn, men de var inte lika bra på att ta upp kväve. Sättet att lösa denna brist på har varit att tillföra grödorna stora mängder kväve, något som kan förorena både luft och vatten. Kinesiska forskare kan nu ha hittat en lösning på problemet.

Forskaren Shan Li och hans kolleger har i en studie publicerad i Nature undersökt skillnader i kväveupptag mellan olika rissorter. De har hittat ett samband mellan kväveupptaget och en gen som styr proteinet GRF4, som påverkar risets tillväxt.

Effektivare kväveupptag

Medan GRF4 påverkar tillväxten positivt har proteinet Della motsatt effekt. Det hindrar tillväxten, vilket har möjliggjort de kortare ris- och vetevarianterna, men proteinet försvårar också kväveupptaget.

Forskarna har genom att förändra balansen mellan proteinerna Della och GRF4, till GRF4:s fördel, utvecklat ett ris som fortfarande är en kortare, högavkastande variant, men som också har ett bättre kväveupptag.

Ett effektivare kväveupptag hos grödor är ett viktigt steg mot ett mer hållbart jordbruk, skriver de japanska forskarna Fanmiao Wang och Makoto Matsuoka i en kommenterande artikel i Nature. De menar att studien öppnar upp för upptäckten av andra gener och molekyler som påverkar kväveanvändningen, vilket i sin tur kan bidra till en ny grön revolution inom jordbruket.