Innovation

Studie avfärdar autismkoppling till vaccin

Foto: TT
Foto: TT

Det finns inget samband mellan MPR-vaccinet (mässling, påssjuka och röda hund) och autism över huvud taget. Det konstaterar danska forskare efter att ha genomfört en stor studie i ämnet.

Publicerad

I den aktuella studien, som presenteras i Annals of Internal Medicine, analyserade forskarna data från 650.000 barn födda mellan 1999 och 2010. Runt 6.500 barn fick senare diagnosen autism, men enligt forskarna finns inget samband med en eventuell vaccinering.

"Den här studien visar starkt stöd för att MPR-vaccin inte ökar risken för autism, inte triggar autism hos sårbara barn och inte är associerat med en högre förekomst av antalet fall av autism efter vaccination", skriver forskarna.

Resultatet kom inte som någon nyhet. Denna studie är en i raden som kommit fram till exakt samma sak _ allt på grund av en artikel i tidskriften The Lancet 1998 som påstod motsatsen. Den artikeln drogs dock tillbaka på grund av forskningsfusk och dess upphovsman, Andrew Wakefield, förlorade sin brittiska läkarlicens.

I en kommentar till den danska studien frågar sig andra forskare om det inte är dags att lägga detta falska påstående bakom oss nu, och satsa resurserna på viktigare saker. Ytterligare bevis i frågan kommer ändå inte att övertyga eventuella vaccinskeptiker, tror forskarna.