Digitalisering

Striden om Huawei överskuggar mobilmässan

Vanligtvis handlar mobilmässan i Barcelona om nya telefoner och ny teknik för mobilnäten. Men i år tar striden mellan amerikanska myndigheter och kinesiska Huawei att ta störst plats, säger telekomanalytikern Bengt Nordström.

Publicerad

– Den kommer att överskugga hela mässan, säger han till TT.

Mässan Mobile World Congress öppnade på måndagsmorgonen, men redan på söndagseftermiddagen presenterade flera bolag nya konsumentprodukter. Bland dem finns Huawei, som lanserade en vikbar 5g-telefon.

Den riskerar dock att hamna i skymundan när det stora intresset handlar om konflikten med USA:s myndigheter som vill utestänga bolaget från 5g-utbyggnaden i västvärlden.

Amerikanska påtryckningar på myndigheter, regeringar och operatörer har pågått en längre tid och trappas sannolikt upp under mobilmässan. Frågan är vilka garantier Huaweis ledning kan ge om att bolaget inte är ett redskap för den kinesiska säkerhetstjänsten? Kommer grundaren Ren Zhengfei, som i flera år hållit sig i bakgrunden, att kliva upp på scenen i Barcelona?

”Vi kommer att få se motstridiga utspel”

– Man kan lugnt säga att frågan om Huawei kommer att överskugga hela mässan, säger Bengt Nordström, vd för konsultbolaget Northstream.

– Ur amerikansk synvinkel handlar det om säkerhetsfrågorna och att Kina inte agerar på ett schysst sätt när utländska bolag inte tillåts agera på samma sätt i Kina som kinesiska bolag får göra utomlands. Men de amerikanska operatörerna kommer inte att drabbas eftersom de inte använder kinesiska leverantörer, medan Huawei har runt en tredjedel av marknaden för mobila system i övriga världen. Jag tror att vi kommer att få se motstridiga utspel den kommande veckan där ett antal operatörer kommer att påpeka hur viktig Huawei är som leverantör och hur mycket bolaget satsat på forskning och utveckling.

MWC 2019 är nätbyggarnas tummelplats

Vid sidan av den striden och lanseringen av nya konsumentprodukter är mässan också årets stora begivenhet för bolagen som bygger nätverken. Det är där de kan visa upp sina nya produkter för branschen, och i år kommer också besked om vilka operatörer som redan beställt 5g-nät och av vilka tillverkare.

Sett till storleken på montrarna i utställningshallarna i Barcelona har det senaste decenniet tre jättar tävlat i en klass för sig: Ericsson, Samsung och Huawei. Men när det gäller nya topptelefoner började något hända för några år sedan som på sikt kan bli ett hot mot konsumentdelen av mässan

För att undvika bruset på måndagen började några tillverkare presentera sina nyheter redan på söndagen på olika platser i Barcelona. Det har inte rubbat intresset för MWC, men när Samsung i år fick för sig att lansera sina stora nyheter på ett evenemang i San Francisco flera dagar innan mässan på Fira Gran Via slår upp dörrarna är det en annan sak.

Till saken hör också att ledningen för Apple aldrig varit intresserad av mobilmässan överhuvudtaget.

Bland bolagen som kommer att lansera nya topptelefoner på årets mässa finns enligt förhandstipsen Xiaomi, HMD Global (Nokia), Sony, ZTE och LG.