Innovation

Stretchig nanokomposit visar klockan direkt på huden

Forskare vid Nanjing-universitetet har utvecklat en stretchig nanokomposit som kan användas som stoppur, direkt på handen. Foto: ACS Materials Letters
Forskare vid Nanjing-universitetet har utvecklat en stretchig nanokomposit som kan användas som stoppur, direkt på handen. Foto: ACS Materials Letters

Forskare utvecklar en teknik så att du i framtiden kan slippa att ta med dig klockan på löprundan. En stretchig nanokomposit kan fästas direkt på huden.

Publicerad

Det dröjer tills lösningen är kommersiellt tillgänglig, men nu har den kommit en god bit på väg. Forskare vid bland annat universitetet i kinesiska Nanjing har utvecklat en stretchig nanokomposit som i framtiden skulle kunna ersätta din klocka.

I ACS Materials Letters beskriver forskarna sin uppfinning. Det är en stretchig skärm med ett elektroluminescerande skikt gjort av ljusemitterande mikropartiklar spridda i ett töjbart material. Skiktet omges av flexibla elektroder av silver-nanotrådar. Skärmen ska kunna lysa vid en relativt låg spänning (mellan 10 och 35 volt) och vara säker att fästa på mänsklig hud, ungefär lika enkelt som en temporär tatuering.

Den skärm som forskarna har tagit fram för att demonstrera materialet fungerar som ett stoppur, med plats för fyra siffror. Skärmen har tillräckligt starkt ljus för att synas inomhus, trots den låga spänningen.

Det pågår forskning på flera håll kring liknande material och tekniker. Men oftast handlar det då om skärmar som behöver högre spänning, från 100 volt, för att bli tillräckligt ljusstarka, enligt den aktuella artikeln i ACS Materials Letters. Det vill man gärna undvika när det handlar om något som ska ha hudkontakt.

Skärmen som har utvecklats vid Nanjing-universitetet ska också vara mer ljusstark än andra tack vare användningen av keramiska nanopartiklar i en gummilik plast. Forskarna ser framför sig att materialet skulle kunna användas inte bara i bärbara applikationer, utan också i exempelvis mjuka robotar.