Miljö

Stressade laxar dör i värmen

Arkivbild från 2004. Foto: Björn Larsson/Scanpix/TT
Arkivbild från 2004. Foto: Björn Larsson/Scanpix/TT

I Örekilsälven i Munkedal har många laxar blivit sjuka och dött i det varma vattnet. Situationen är påfrestande och sannolikt kommer bestånden av lax att krympa till hösten, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Publicerad

De varma och torra väderförhållandena gör det svårt för fiskar att överleva i mindre vattendrag där vattnet blir väldigt varmt, rapporterar P4 Väst. De blir stressade och får lättare sjukdomar. I Munkedal i Västra Götaland har fiskevårdsföreningen hittat många döda laxar i Örekilsälven, som alla varit utsatta av svampangrepp.

– Vi har tagit upp ett 25-30-tal men vi har sett fler, säger Stefan Rönnberg på fiskevårdsföreningen i Munkedal till radion.

Svampangreppen upptäcktes redan tidigare år och fiskevårdsföreningen har sett ett samband med höga vattentemperaturer.

Svamp inte problemet

Enligt Håkan Carlstrand, utredare inom enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten, är inte svampangrepp laxens huvudsakliga problem.

– Det stora bekymret för bestånden är uttorkningen, att små vattendrag försvinner och att det blir för varmt och syrefattigt. Det är då de unga fiskarna kan dö och det är något vi inte upptäcker lika lätt, säger han.

Förutspår minskat bestånd

Han befarar att höstens mätningar kommer att visa på en betydande nedgång av lax- och öringtätheten i mindre svenska vattendrag. De mest utsatta fiskemiljöerna är där vattnet rörs runt och temperaturen vid yta och bottendjup är densamma.

– Effekten kommer nog att vara större desto längre söderut vi kommer. Det kommer också troligtvis att synas på den här generationen av laxar, om fyra-fem år när de är fullvuxna kommer tätheten inte vara lika hög, säger Håkan Carlstrand.