Miljö

Stort fynd av sällsynta jordartsmetaller

Forskare har hittat en stor mängd sällsynta jordartsmetaller utanför Japans kust. Foto: Scientific Reporter/Takaya et al
Forskare har hittat en stor mängd sällsynta jordartsmetaller utanför Japans kust. Foto: Scientific Reporter/Takaya et al

16 miljoner ton sällsynta jordartsmetaller funna utanför Japans kust. Forskare hävdar att de kan möta den globala efterfrågan i "halvt oändlig tid".

Publicerad

Sällsynta jordartsmetaller finns i allt från laddningsbara batterier till hybridfordon och medicinsk utrustning. Med satsningar på tekniker för förnybar teknik och elektronik har efterfrågan på metallerna ökat, vilket i sin tur har väckt frågan om snar brist.

Men en fyndighet vid Japans kust ska innehålla tillräckligt mycket yttrium för att möta den globala efterfrågan i 780 år, dysprosium i 730 år, europium i 620 år och terbium i 420 år, enligt studien som har publicerats i Natures Scientific Reports.

Totalt handlar det om 16 miljoner ton värdefulla jordartsmetaller nära ön Minamitorishima, 1 850 kilometer sydost om Tokyo.

Fyndet kan förändra den globala spelplanen, då Kina i decennier har stått för en stor del av världens mineralexport. Om Japan börjar utvinna jordartsmetallerna skulle de kunna ta en större bit av kakan.

"Japan har nu möjlighet att kontrollera en stor del av utbudet globalt, vilket kan tvinga länder som tillverkar elektronik, som Kina och USA, att köpa mineralerna på Japans villkor", skriver Science Alert.