Populärteknik

Största nedslaget sedan Tjeljabinsk

Det största asteroidnedslaget på jorden sedan Tjeljabinsk för tre år sedan inträffade 6 februari, men har uppmärksammats först nu.

Publicerad

Nedslaget ägde rum i Atlanten utanför den brasilianska kusten med en rymdsten som när den exploderade i atmosfären hade en sprängkraft motsvarande 13 kiloton tnt.

Därmed är den det största föremålet som slagit ned på jorden sedan asteroiden i Tjeljabinsk för tre år sedan, där sprängkraften uppgick till drygt 400 kiloton tnt.

Där nedslaget över Sibirien fångades på mängder av s k dashcams, videokameror monterade på bilars instrumentbrädor, och uppmärksammades därför att människor blev skadade av splittrade fönsterrutor, så har nedslaget över Atlanten blivit omtalat först nu.

Det var astronomen Phil Plait som gick igenom Nasas lista över nedfallande föremål och då noterade den ovanligt stora stenen som föll ner den 6 februari.

Han säger till tidningen the Mirror att explosionen kan ha registrerats av någon amerikansk militär utrustning och att man inte velat göra omvärlden omedelbart uppmärksam på vad denna utrustning är kapabel till.

Explosionen från den senaste asteroiden hade bara aningen mindre sprängkraft än atombomben över Hiroshima.

Här finns Nasas lista över nedfallande rymdföremål.