Digitalisering

Störningar för Microsoft – Outlook och Teams slogs ut

Fler rapporterar fel att de har problem med Outlook. Foto: Unsplash
Fler rapporterar fel att de har problem med Outlook. Foto: Unsplash

På onsdagsmorgonen låg Outlook och flera andra 365-tjänster nere. Kan avbrottet – som drabbade tusentals användare – orsakats av en misslyckad intern uppdatering?

Publicerad

Under morgonen rapporterade tusentals Microsoft-användare världen över att de har problem med bland annat mejltjänsten Outlook, Teams och molntjänsten Azure.

Stora problem med Teams

Microsoft bekräftade att de hade problem med flera av sina 365-tjänster. Störningar gjorde det bland annat svårt för användarna att ansluta till videomöten, samt ta emot och skicka meddelanden. Det cirkulerade dessutom uppgifter om att molntjänster kopplade till Azure, som SQL Server och Web Apps, var påverkade.

Under morgonen hänvisade Microsoft till ett ärendenummer i sin tweet där de berättade om störningarna. Men många påpekade i twittertråden att det var svårt att följa ärendet via Microsofts sajt eftersom den låg nere då.

Många svenskar drabbade

Microsoft har ännu inte gå ut med uppgifter om hur många användare som påverkats av störningen. Enbart Teams uppskattas ha mer än 280 miljoner användare globalt.

Data från tjänsten Downdetector visade på mer än 3 900 inrapporterade incidenter i Indien, och över 900 i Japan på onsdagsmorgonen. I Sverige sköt antalet rapporterade fel i höjden runt klockan 9 på onsdagen, med 289 incidenter, enligt Downdector. Strax innan klockan 11 hade antalet inrapporterade fall bland svenska användare sjunkit drastiskt.

I en tweet publicerad på förmiddagen skriver Microsoft att det sannolikt var en nätverkuppdatering som orsakade driftstörningen. Uppdateringen har nu rullats tillbaka, enligt teknikjätten.

Microsoft-tjänster som låg nere

Microsoft Teams

Exchange Online

Outlook

SharePoint Online

OneDrive för företag

Microsoft Graph

Power BI

Microsoft 365-administration

Microsoft Intune

Microsoft Defender för Cloud Apps, Identity och Endpoint Manager

Källa: Downdetector