Övriga nyheter

Storföretagen utvecklar med supermaterialet grafen

ABB, Astra Zeneca och Ericsson. Nu rullar svenska företag i gång projekt kring grafen. <br/>– Vi hoppas kunna använda grafen för sensorer som skördar energi ur radiovågor i omgivningen, säger Ericssons Ulrika Engström. Men chefen för Graphene Innovation Lab tycker att Sverige skyndar för långsamt.

Publicerad

Grafen är starkare än stål, men samtidigt ultralätt, böjbart och genomskinligt. Dessutom har materialet extremt goda elektriska egenskaper. Det är egenskaper som kan komma väl till pass när företag vill vässa redan existerande produkter – eller skapa helt nya.

Elva år efter upptäckten börjar supermaterialet sprida sig i svensk industri, från läkemedel till industrirobotar. ABB utforskar materialet för kablar och smörjmedel, Astra Zeneca satsar på smarta förpackningar och Ericsson börjar i höst studera om materialet kan användas för att skapa genomskinliga sensorer som skördar energi ur radiovågor i omgivningen.

– Vår vision är hållbara sensorer som förser sig själva med den energi som krävs för att kommunicera med andra enheter, så kallad MTC (machine-type communication). Det är en viktig pusselbit i femte generationens mobilnät, konstaterar Ulrika Engström, forskare på Ericsson Research.

Hon leder den handfull medarbetare som, tillsammans med Chalmersprofessorn Jan Stake, under sex månader ska ägna sig åt en förstudie kring grafen i antenner och detektorer.

Projektet är ett av tolv som nyligen beviljades pengar i SIO Grafen, ett nationellt innovationsprogram som startade för ett år sedan. Målet är att Sverige år 2030 ska finnas med på tio i topp-listan över de länder i världen som är bäst på att på utnyttja supermaterialet.

– Storföretagen är mest på hugget, men det finns också några spinn-off-företag från universitet som satsar, säger Helena Theander på Chalmers industriteknik och programchef för SIO Grafen.

Dit hör 2D Fab som vill använda en egenutvecklad metod för att tillverka grafenflagor av grafit från en gruva i Hälsingland.

Alfa Laval hoppas att grafen ska leda till ett nytt sätt att rostskydda värmeväxlare. Akzo Nobel tror på membran för vattenrening.

Andra är mer hemlighetsfulla. Dit hör Saab Group och Sandvik som finns med bland SIO Grafens så kallade sponsorpartner. Här finns även storföretag som SKF, Tetra Pak och Ericsson. För 50 000 kronor om året får de en röst som kan användas för att välja ut den typ av forskning som får bidrag via programmet.

– Som sponsorpartner visar företaget att de vill vara med och påverka vilka satsningar som görs i Sverige, säger Helena Theander.

Hur ligger svenska företag till ur ett internationellt perspektiv när det gäller att satsa på grafen?

– Vissa företag i Europa har kommit längre eftersom de har börjat tidigare. Men det finns fortfarande gott om svängrum och mycket som kan göras för att svenska företag ska kunna ta en del av världsmarknaden.

Att svenska företag inte är lika snabba som i USA och Europa bekymrar Avgust Yurgens, chef för Graphene Innovation Lab vid Chalmers grafencentrum. Här erbjuds råd och praktiska övningar åt svenska företag som bestämt sig för att verkligen börja jobba med grafen. Fram till nu har intresset varit lågt.

– Kanske håller man på långt under ytan. Men varför ser man i så fall andra företag i Europa och USA som började direkt? Det fanns några som bara hyrde utrustning och processtid under kortare perioder för att snabbt tillverka och sälja grafen.

Är det en företagsamhet som du skulle vilja se här i Sverige?

– Jag skulle vilja se att det bara kokar, men tyvärr måste man konstatera att vi är långsamma.

Efter en trög start hoppas han nu att det vänder.

– Vi har nyligen etablerat ett samarbete med Volvo Cars när det gäller ett antal ex-jobb som ska starta till hösten.
Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!