Krönikor

Storebror genomskådar dig genom datorspelet

Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren
Shoshannah Tekofsky
Shoshannah Tekofsky

KRÖNIKA. Vad du faktiskt gör på nätet avslöjar mer än vad du säger. Ditt sätt att spela datorspel avslöjar mer om din personlighet än man kan tro.

Publicerad

Visa mig hur du spelar militärshootern Battlefield och jag ska säga vem du är. Eller rättare sagt så kan forskaren Shoshannah Tekofsky göra det. Förutom Tekofskys expertis inom beteendevetenskap, datorvetenskap och artificiell intelligens kopplar hon gärna av med att tömma ett magasin eller två i Battlefield.

För ett par år sedan bestämde hon sig för att para sitt yrke med sin hobby. Gick det, frågade sig Tekofsky, att säga något om en människas karaktärsdrag bara baserat på hennes sätt att spela Battlefield? Japp, det gick: studien visade bland annat att samvetsgranna och plikttrogna individer i verkliga livet föredrog en långsammare och mer eftertänksam spelstil på det virtuella slagfältet. Våra digitala representationer ger alltså ledtrådar om våra fysiska motsvarigheter – utan att vi inser det själva.

Jag kommer att tänka på Shoshannah Tekofskys studie när jag fastnar framför en kort passage i Digitaliseringskommissionens nya rapport ”Det datadrivna samhället”, en nätt liten lunta om 130 sidor: ”analys av stora mängder data ger detaljerad information om människor beteende”.

Jag vet inte hur din sommar var, men trålar jag dina konton på sociala medier var den säkert alldeles underbar. De Pripps Blå-vackra sommarkvällarna visade under precis rätt filter. Incheckningarna på exotiska platser som små oförargliga humble brags. På Twitter ser vi med stor omsorg till att våra budskap är förenliga med de politiska och sociala övertygelser vi (åtminstone utåt) bekänner oss till.

Shoshannah Tekofsky
Shoshannah Tekofsky

Men, precis som Tekofskys resultat visade, lämnar vi hela tiden digitala spår efter oss. Det handlar inte om vad vi säger på nätet, utan om vad vi faktiskt gör på riktigt. Och det kommissionens rapport pekar på är att framtida analys av big data i allt större utsträckning kommer att baseras på exempelvis kreditkortsinformation och positionsdata snarare än sökord och statusuppdateringar.

Tesen är inte tagen ur tomma intet, utan kommer från Alex Pentland, big data-experten som kallats en av världens mäktigaste datorforskare. ”Big data handlar alltmer om verkliga handlingar”, skriver Pentland, ”och när forskare analyserar den datan kan de avslöja enormt mycket om dig. Hur troligt det är att du betalar tillbaka dina lån. Hur troligt det är att du får diabetes.”

Pentland uppger att det räcker att se fragment av en persons beteende och handlingar: resten av pusslet lägger man genom att ta pusselbitar från det sociala sammanhang individen ingår i. ”Man kan avslöja alla möjliga saker om en person även om det inte explicit framgår av datan, eftersom människor är så inlindade i den sociala väv som omger dem. Det kommer att avgöra vilka beteenden de lär av varandra.”

Pentland anser att konsekvenserna av detta – utöver den angelägna och alltid aktuella debatten om medborgarnas personliga integritet – blir att de mätinstrument som legat till grund för såväl samhällssystem som finansiella system måste omprövas. Med beteendeanalys av big data blir ”samhällsklasser” och ”marknader” om inte överflödiga så åtminstone på tok för trubbiga.

”Man kan spåra mönster i individuella transaktioner som inte bara visar ett genomsnitt, utan ger förklaringar till finanskraschen och arabiska våren ... vi kommer att kunna förutse sådana här skeenden och till och med kontrollera dem”, skriver Pentland.

Storebror inte bara ser dig, han genomskådar dig dessutom.