Samhälle

Storbritannien testar coronavaccin på människor

Ett brittiskt vaccin mot coronaviruset ska börja testas på människor från och med torsdag.

Publicerad

Storbritanniens hälsominister säger att regeringen satsar över 500 miljoner kronor – och kommer att göra allt för att stödja utvecklingen av vaccin som pågår i landet.

– På lång sikt är ett vaccin det bästa sättet att bekämpa coronaviruset. Det är en ny sjukdom, det är osäker vetenskap, men jag är säker på att vi kommer att ge allt vi har för att utveckla ett vaccin, säger hälsominister Matt Hancock på en tv-sänd presskonferens.

Storbritannien befinner sig i spjutspetsen av den globala kampen att hitta ett vaccin, och har satsat mer pengar än något annat land i jakten på ett vaccin mot sars-cov-2, fortsätter han.

– Två av de ledande vaccinprogrammen pågår här hemma, i Oxford och Imperial (Imperial College London, red anm). Båda dessa lovande program gör snabba framsteg, säger Hancock.

Regeringen ger 22,5 miljoner pund (motsvarande runt 280 miljoner kronor) till studien vid Imperial College London, som ska inleda en mindre fas 2-studie för att därefter gå vidare till en större fas 3-studie på fler testpersoner, enligt Hancock.

Tester inleds på torsdag

Forskargruppen vid Oxford University får i sin tur 20 miljoner pund (motsvarande runt 250 miljoner kronor) för att genomföra sina kliniska studier.

– Jag kan tillkännage att vaccinet från Oxfordprojektet kan testas på människor från och med nu på torsdag. I vanliga fall tar det år att nå det här stadiet, och jag är väldigt stolt över det arbete som har gjort så här långt, säger Hancock.

Regeringen kommer även att satsa på att utveckla förmåga att producera ett vaccin när det väl är färdigt.

På tisdagen registrerades ytterligare 823 dödsfall i covid-19 i landet. Den sammanlagda officiella dödssiffran uppgår därmed till 17 337.