Bygg

Stora byggen kan bli smitthärdar under coronapandemin

Det är inte utländska arbetskraft i sig som är problemet, utan villkoren och förhållandena, enligt Byggnads Johan Lindholm. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Det är inte utländska arbetskraft i sig som är problemet, utan villkoren och förhållandena, enligt Byggnads Johan Lindholm. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Akivbild. Foto: Lars Schröder/TT
Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Akivbild. Foto: Lars Schröder/TT

Byggarbetsplatser kan vara riktiga smitthärdar, särskilt om många byggjobbare kommit från andra länder. Utländska arbetare kan ofta inte åka hem om de blir sjuka, och det finns de som saknar sjukförsäkring och därför går till jobbet sjuka.

Publicerad

– Det här är en smutsig undersida av byggbranschen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Enligt siffror från Arbetsmiljöverket är det minst 8 700 byggjobbare som just nu befinner sig i Sverige för att arbeta.

Tolv byggarbetsplatser i landet har fler än 100 så kallade utstationeringsfall. Med det menas arbetare som kommit hit för att jobba. De kommer bland annat från Polen, Lettland och Litauen och många är anställda via bemanningsföretag.

– Klart att det finns en väldigt stor risk för att smitta sprids då arbetskraft rör sig över gränserna, säger Johan Lindholm.

Utländsk arbetskraft i sig är inget problem, understryker han, det är villkoren de jobbar under och bostadsförhållandena som skapar risker, förklarar han. Själva kärnan i den svenska strategin är att stanna hemma om man blir sjuk och att hålla avstånd. Men för den som rest hundratals mil för att jobba kan det vara svårt.

– Det viktiga är att de inte kan isolera sig om de skulle bli sjuka.

Kan inte isolera sig

Många byggarbetare reser också inom landet för att arbeta. Även de bor i baracker, delade lägenheter eller husvagnar.

– De bor trångt, kanske tio personer i en lägenhet. Om man bor hemma och kan isolera sig får ett utbrott inte alls samma effekt.

Dessutom har inte alla utländska byggjobbare som arbetar här sjukförsäkring, förklarar han. De ska ha det, men Byggnads har hittat fall där arbetare anställda hos underentreprenörer saknat både kollektivavtal och sjukersättning.

– Det är jättesvårt att kolla.

Om arbetstagarna inte är anställda i Sverige och därmed inte lyder under Byggnads kollektivavtal är också facket maktlöst, förklarar han.

Men avsaknad av sjuklön innebär en stor risk i pandemitider, understryker han.

– Då finns det ju noll incitament att isolera sig. Målet för dem som kommit hit för att jobba är ju att skicka hem pengar. Det är en konsekvens av läget i branschen.

Arbetsmiljöverket tittar bara på förhållandena på arbetsplatsen, inte på hur de anställda har det på fritiden.

Northvoltsmitta

Bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå har till exempel haft en enorm smittspridning bland de anställda, konstaterar Johan Lindholm. Både på arbetarnas fritid och på arbetstid. Kylan har gjort att de anställda måste gå in och värma sig emellanåt, men enligt facket har det har funnits för få bodar. I slutet av förra veckan beslöt Northvolt att skicka hem halva personalstyrkan.

– Vi tycker att Northvolt har brustit, men de är inte ensamma, säger Johan Lindholm.

Berndt Jonsson, nationell samordnare för arbetsmiljö på branschorganisationen Byggföretagen, håller med om att det finns smittrisk då många från olika håll samlas.

– Sedan är det inte ett arbetsgivaransvar då smittan sprids på fritiden, men arbetsgivarna har ändå ett moraliskt ansvar då de tillhandahåller bostäder.

Hans bild är att många arbetsgivare vill göra rätt, de hör av sig och ber om om råd. Men det är svårt att hindra smittan i alla lägen, förklarar han.

– Det är utmanande med många människor nära varandra. Det går ju inte heller för byggjobbare att arbeta på distans, säger Berndt Jonsson.

Underhållsstopp

Även industrier löper risk att drabbas av klusterutbrott då många tillresta kommer för att arbeta vid större underhållsstopp på industrier. Exempelvis hände detta i samband med arbeten på LKAB i Gällivare förra året.

Marie Nilsson, ordförande i IF Metall, konstaterar ändå att problemet för industrin är mindre än för byggarbetsplatserna.

– Vi har lättare att ha kontroll, våra arbetsplatser är ju stationära. Det är svårare när nya byggprojekt startar upp hela tiden.

IF Metall har tagit lärdom av det som hände i Gällivare, förklarar hon.

– Vi ställer krav på företagen då de upphandlar underentreprenörer, säger Marie Nilsson.

Tegnell: Måste upptäcka smittan snabbt

Smittspridningen på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå och på Microsofts bygge i Gävle visar hur lätt viruset sprids om vi träffar många från olika håll i arbetet, konstaterar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Det här fenomenet har setts på andra håll internationellt också, som på slakterier i Tyskland.

Men det är företagen som samlar arbetskraften som måste se till att spridningen hålls nere, understryker han.

– I första hand är det de som driver verksamheter, som Northvolt, som måste jobba hårt för att upprätthålla de åtgärder som vi vet fungerar.

– Det är också viktigt att smittan upptäcks snabbt, att uppmärksamheten är hög och att man är snabb med åtgärder.

Fakta: Anmälningsplikt för utländsk arbetskraft

Sedan halvårsskiftet i fjol måste så kallat utstationerad utländsk arbetskraft anmälas till Arbetsmiljöverket. Med utstationering menas arbetare som kommer hit och jobbar från andra länder.

Cirka 8 700 byggjobbare är här just nu.

Totalt är 13 258 personer inom olika branscher här och arbetar.

Källa: Arbetsmiljöverket