Samhälle
Stor enighet om att utbilda fler ingenjörer

VALET 2018. För att lösa ingenjörsbristen behövs fler utbildningsplatser, tycker flera riksdagspartier. Fackförbundet Sveriges Ingenjörer ser i stället ett behov av tidigare insatser.
Finns det en ingenjörsbrist? Aktörerna i branschen har olika åsikter om den frågan.
Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenska Teknik- och Designföretagens beräkningar saknas 7 000 ingenjörer. Samtidigt fortsätter efterfrågan att växa, enligt organisationen. Därför behöver antalet utbildningsplatser vid landets ingenjörsutbildningar bli fler, menar man.
Men fackförbundet Sveriges Ingenjörer tycker inte att fler utbildningsplatser löser det verkliga problemet. I dag är det bara omkring hälften av alla studenter som påbörjar en ingenjörsutbildning som går klart den.
– Vi ser att en hel del avhopp beror på att studenterna inte känner att de klarar utbildningen, att de tycker att den är för svår. Därför blir det konstigt att utöka antalet utbildningsplatser, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande.
Vill satsa mer på grundskolan och gymnasiet
Sveriges Ingenjörer vill i stället att mer krut läggs på grundskolan och gymnasiet, för att öka intresset för matte och naturämnena och för att höja kunskapsnivån så att fler studenter klarar hela vägen fram till en ingenjörsexamen.
Inför valet 2014 svarade samtliga riksdagspartier ja på frågan om antalet platser vid landets ingenjörsutbildningar skulle utökas. Därefter har regeringen också meddelat en satsning på 1 600 nya utbildningsplatser för ingenjörer till år 2023. Inför årets val svarar alla utom KD och SD ja.
Satsningen på 1 600 nya platser behöver infrias, svarar de rödgröna riksdagspartierna. C och L ser fler utbildningsplatser som ett möjligt alternativ, men att säkra utbildningarnas kvalitet är viktigare.
Sverigedemokraterna svarar att utbildningskvaliteten är det viktigaste, och att antalet platser ska styras av efterfrågan från arbetsmarknad och sökande.