Säkerhet

Stor dataläcka: 40 000 svenskars surfhistorik till salu på nätet

'Företagen som samlar in data kan se allt. Till och med patientdata', säger Sam Jadali, it-säkerhetsexpert. Foto: TT
"Företagen som samlar in data kan se allt. Till och med patientdata", säger Sam Jadali, it-säkerhetsexpert. Foto: TT

Spionkod i webbläsare, och uppgifter om enskildas surfhistorik till salu på nätet. En dataläcka som rör fyra miljoner människor har avslöjats - omkring 40.000 av dem kan vara svenskar.

Publicerad

Spionkoden som installerats i tillägg till webbläsarprogrammen Chrome och Firefox gör att surfhistoriken spelas in och lagras i en databas, skriver DN.

Det har gått att se exakt vad personer gjort på nätet, och även om informationen sägs vara avanonymiserad så har det gått att identifiera både personer, platser och händelser. Till exempel har DN kunnat ta del av hanteringen av ett personalärende på ett svenskt företag, liksom skolpersonal som hanterar ärenden om namngivna, svenska elever.

– Företagen som samlar in data kan se allt. Till och med patientdata, säger Sam Jadali, it-säkerhetsexperten som avslöjat läckan, till DN.

Liknas vid Camebridge Analytica

Informationen har sålts av företaget bakom databasen, Nacho Analytics, som dock lagts ned efter avslöjandet av läckan. Surfmönstren är ett sätt att studera kundmönster och bevaka konkurrenter. Läckan liknas vid det som kom från det skandalomsusade bolaget Camebridge Analytica, som kunde missbruka data från Facebook för politiska kampanjer.

Tilläggsprogrammen som innehållit spionkoden, där de största är Hover Zoom, Speakit! och Fairshare Unit, har tagits bort från Googles och Firefox webbutiker efter avslöjandet.