Populärteknik

Stoppa en global pandemi i ny version av Plague Inc

Sugen på Anders Tegnells jobb? I en ny version av dataspelet Plague Inc får du axla hans mantel och försöka rädda mänskligheten undan en global pandemi.

Publicerad

Dataspelet Plague Inc går ut på att spelaren ska utveckla ett mördarvirus som kan slå ut hela den mänskliga befolkningen. Spelet släpptes redan 2012, men fick ett makabert uppsving när coronapandemin började ta fart under våren.

Redan i mars lovade spelets utvecklare, Ndemic Creations, att ta fram en mindre morbid version av spelet. I nya Plague Inc: The Cure är rollerna omvända. Spelaren ska via kontaktspårning och restriktioner försöka hindra ett virus från att spridas och få förödande konsekvenser. Samtidigt ska du hjälpa världens forskare att utveckla ett vaccin.

Spelets utvecklare har tagit hjälp av experter hos bland annat WHO och Cepi, den internationella samarbetsorganisationen för vaccinutveckling, för att göra spelet lite mer verklighetstroget.

”Från kontaktspårning till vaccinutveckling och -tillverkning fångar Plague Inc: The Cure hur komplext ett globalt svar på en pandemi är och hur viktigt det är med fungerande internationella samarbeten för att hantera ett sådant hot”, säger Cepis vd Richard Hatchett i ett pressmeddelande.

Han menar att spelet kan bidra till att öka förståelsen för hur arbetet med vaccinutveckling och motåtgärder mot en pandemi går till.

Plague Inc: The Cure finns att ladda ned som en gratis expansion på Appstore och Google Play, och kommer inom kort till Steam.