Digitalisering

Stockholms övergångsställen spelar schlager

Sex olika övergångsställen i Stockholm kompletterar de tickande ljuden med trallig Eurovision-pop. Ett företag i Västergötland har gjort det möjligt.

Publicerad

Bussen svänger runt hörnet, stressade morgonfotgängare väntar på att rödljuset ska slå om. Men ihop med det vanliga tick-ljudet hörs melodier från den blå dosan med knappen som ska få ljuset att slå om. Så länge det är röd gubbe ljuder Loreens "Euphoria" ut över de väntande gångtrafikanterna, när ljuset slår om till grönt blir låten Måns Zelmerlöws "Heroes".

Det melodiska inslaget i vardagen är resultatet av ett samarbete mellan Trafikkkontoret, ljudkonstnären Håkan Lidbo och företaget Prisma Tibro AB, som tillverkar dosorna med knapp för att få trafikljuset att slå om.

– Det är vår nya dosa som lanserades i början på året. Egentligen är den byggd för att lätt kunna lägga in talmeddelanden och enkelt kunna styras utifrån från styrsystemet.

Det berättar Roger Wernmyr, som är utvecklare på Prisma Tibro.

Även äldre dosor från företaget kan spela upp röstmeddelanden, men de är svårare att programmera.

– De förra gick bara att programmera via handdator, men de börjar bli svåra att få tag på, säger Roger Wernmyr.

I den nya modellen Daps 2000 används en Android-app för att bestämma vilken ljudfil som ska spelas upp, i appen väljer man pulsfrekvenser för röd och grön gubbe, vilka ljudfiler som ska spelas upp, ljudnivåer för dessa och hur ljudet ska regleras i förhållande till gatubullret.

Även om dosan spelar musik hörs fortfarande det karakteristiska klickandet, som hjälper synskadade att lokalisera övergångsstället. Musiken har anpassats för att synka med klickningarna.

 – Så det har vi gjort som en liten specialanpassning, i övrigt är det som vilken ljudfil som helst, säger Roger Wernmyr.