Digitalisering

Stockholms kovändning: vill köpa in Öppna skolplattformen

Christian Landgren är en av de föräldrar som tagit fram den nya skolappen. Foto: Samuel Unéus
Christian Landgren är en av de föräldrar som tagit fram den nya skolappen. Foto: Samuel Unéus
Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad.
Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad.
Bild från Stockholm stads kritiserade skolplattform. Foto: TT
Bild från Stockholm stads kritiserade skolplattform. Foto: TT
Nya tongångar nu. Stockholms stad kommer att öppna upp för att låta apputvecklare få tillgång till stadens data. Här bild på Öppna skolplattformen. Foto: Skärmdump.
Nya tongångar nu. Stockholms stad kommer att öppna upp för att låta apputvecklare få tillgång till stadens data. Här bild på Öppna skolplattformen. Foto: Skärmdump.

Efter att länge motarbetat Öppna skolplattformen tvärvänder Stockholms stad. Nu vill kommunen köpa in och appen och erbjuda den gratis till alla föräldrar. "Det känns fantastiskt", säger utvecklaren Christian Landgren.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Appen Öppna skolplattformen har motarbetats och polisanmälts av Stockholms stad. Men under torsdagen tvärvände kommunen och meddelade att de välkomnar externa apputvecklare och vill köpa in Öppna skolplattformen som en del av kommunens apputbud. 

Christian Landgren, en av initiativtagarna till Öppna skolplattformen, hoppas att det blir slutet på konflikten med staden.

– Det är jättebra att politikerna till slut ger sig in i diskussionen för att klargöra vad som gäller för stadens del. Samtidigt har vi hört liknande tongångar förr, så vi är lite skeptiska och vet inte exakt hur det ska gå till. Men i grund och botten är vi positiva, säger Christian Landgren.

Rent praktiskt har Stockholms stad tecknat ett it-tjänstleverantörsavtal med Atea, vilket gör det möjligt för kommunen att köpa in appar som Öppna skolplattformen.

– Vi har försökt hitta en möjlig väg framåt för appar och lösningar från tredje part, och vi har kommit fram till en lösning som gör att vi kan sträcka ut en hand till Öppna skolplattformen för att de ska bli en del av vårt apputbud, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till Ny Teknik.

Hon menar att detta är något som staden velat göra under en längre tid, men att det inte varit möjligt eftersom det saknas att tjänsteleverantörsavtal.

I dag betalar användarna en kostnad för att ladda ner Öppna skolplattformen, pengar som använts för att finansiera utvecklingen. Men i och med att staden köper in appen kan den erbjudas gratis till alla föräldrar.

– Det som är nytt är att Stockholms stad via avtalet med Atea ska stå för finansieringen av appen, och den kommer att bli gratis att ladda ner. Vi får betalt av staden istället för av användarna, säger Christian Landgren.

Anklagelser om sabotage

Samtidigt som staden nu välkomnar Öppna skolplattformen har appen stött på problem. Under veckan har kommunen gjort uppdateringar av sin it-plattform som gjort att appen inte kunnat hämta data.

Detta är något som skett flera gånger sedan lanseringen av ÖSK, och som appens utvecklare beskrivit som medvetet sabotage. På tisdag nästa vecka kommer utvecklarna att släppa en uppdatering som får appen att fungera igen.

Öppna skolplattformen har flera gånger lyft att de känner sig motarbetade av staden. Ni har polisanmält dem, och de menar på att staden gjort uppdateringar i sina program för att störa ut deras app. Hur ser du på det?

– Jag vill vara väldigt tydlig med att jag har 100 procents förtroende för utbildningsförvaltningen och de chefer som jobbat med de här. Det fanns en oro för att det var ett dataintrång, och därför gjordes en polisanmälan för att få klarhet i det. Jag är väldigt glad att den avskrevs, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Gällande de uppdateringar av stadens it-system som av Öppna skolplattformen uppfattats som sabotage säger Isabel Smedberg-Palmqvist att så inte är fallet.

– Det är en felaktig bild att det har funnits ett medvetet motstånd, det har hela tiden varit ett arbete för att värna om elevernas personuppgifter, säger hon.

Kommer ni att fortsätta att utveckla er egen app, även om ni köper in Öppna skolplattformen?

– Vi kommer absolut att fortsätta utveckla vår app, min ambition är att den ska vara minst lika bra som Öppna skolplattformen. Min förhoppning är att föräldrarna ska välja kommunens app, och jag tror bara att konkurrensen är till fördel för alla.

Har du någon uppfattning om hur snart ni kan erbjuda Öppna skolplattformen som app?

– Det ska till ett avtal mellan Atea och Öppna skolplattformen, men min personliga förhoppning är att det ska komma igång så snart som möjligt.

”Det känns fantastiskt”

För utvecklarna bakom Öppna skolplattformen kan torsdagens besked vara slutet på en lång kamp emot staden.

– Vi tycker att det här är ett bra sätt att visa hur digitalisering kan gå till. Det finns många inom startupvärlden som kan göra innovationer som kan hjälpa den offentliga sektorn, säger Christian Landgren.

Det här avtalet handlar inte bara om Öppna skolplattformen, utan bjuder in för andra externa apputvecklare att bygga tjänster på stadens data. Hur ser du på att ni startat den utvecklingen?

– Det har varit vårt mål. Både att hjälpa användarna i Skolplatformen, men också att illustrera hur problemet ser ut och tvinga fram en lösning där vi kan hjälpas åt mer. Jag driver ett litet konsultbolag, och vi vill gärna kunna vara med och hjälpa till att lösa de stora utmaningar som finns inom välfärd och hållbarhet. Vi hoppas att Öppna skolplattformen kan bli ett exempel på hur det går att genomföra.

– Med andra ord känns det fantastiskt!