Krönikor
”Stella McCartney går mot strömmen och förändrar modeindustrin”
KRÖNIKA. Transportsektorn har Elon Musk. Modebranschen har Stella McCartney. Det är människor som lyckas förändra en hel industri genom att göra något annat än det förväntade, skriver Ania Obminska, reporter på Ny Teknik.
Under årets Copenhagen Fashion Summit, en mässa med fokus på en hållbar modeindustri, berättar modedesignern Stella McCartney om hur hon tidigt bestämde sig för att aldrig använda djurskinn, päls eller fjädrar i sina kollektioner. Det har inte bara berott på djurhållningen, även om det var ett viktigt skäl. Det handlar också om de stora resurser som krävs i produktionen, sett till både vattenmängd och energi. För drygt tio år sedan sade hon också nej till pvc som material.
Att välja bort sådant som många andra i branschen har sett som en självklarhet har inte varit enkelt. På grund av sina övertygelser har Stella McCartney tackat nej till jobb och samarbeten, bland annat en åtråvärd position som designer på det italienska modehuset Gucci. De var beredda att ge upp djurpäls för hennes skull, men inte skinn och läder.
Trots det har hon lyckats bygga upp ett helt modeimperium och ses som en pionjär inom hållbart lyxmode. Advokaten och människorättsaktivisten Amal Clooney, mediamogulen Oprah Winfrey och huvudpersonen själv, Meghan Markle, bar alla Stella McCartney under dagen för det brittiska prinsbröllopet i maj. Vid årets filmfestival i Cannes bar även juryordförande, skådespelaren Cate Blanchett, hennes design.
De vägval som fick Stella McCartney att sticka ut bland andra modedesigners för tjugo år sedan är kanske inte lika anmärkningsvärda år 2018. En hållbar, cirkulär modeindustri har kommit högre upp på dagordningen. Vi kan inte producera och konsumera mode på det sätt som vi har gjort hittills. Det inser allt fler. Det finns en större förståelse för hur modeindustrin påverkar miljön, hur mycket vatten, energi och kemikalier den kräver.
Modeindustrin har en bra bit kvar innan den kan kallas hållbar och cirkulär, men frågan är om vi utan Stella McCartney ens hade kommit dit vi är i dag? Det behövs människor som vågar vara obekväma och ifrågasätta status quo. Få andra att tänka efter, förändra i det lilla, eller helt byta riktning.
Den som verkar motströms kanske upplevs vara konstig eller rentav jobbig till en början, men kan med tiden få andra med sig. Stella McCartney berättar att hon ser en annan trend nu än när hon började. Allt fler inom modeindustrin väljer till exempel bort animaliska produkter. Det italienska modehuset Versace meddelade bara i mars i år att de inte längre kommer att använda djurpäls, något stora modehus som Gucci, Tom Ford, Michael Kors och Armani redan har slutat med.
Stella McCartney har också jobbat hårt för att hitta viskos mer hållbart ursprung, färga sina textilier med miljövänliga alternativ och använda återvunna material. Hon har nyligen tillverkat en biologiskt nedbrytbar sneaker, utan lim. Men på Copenhagen Fashion Summit säger hon att hon gärna skulle se att efterfrågan och kraven på fler hållbara alternativ ökar från både producent- och konsumenthåll. Det är tungt att ensam försöka driva frågan.
Diskussionerna om att göra mode på ett miljömedvetet sätt tar upp mer av Stella McCartneys tid än att göra själva produkterna, säger hon. Men de här frågorna måste hela modeindustrin prata mer om. Industrin behöver ta sitt ansvar och uppmuntras att göra bra val, tycker Stella McCartney.
”Det här handlar om att tänka efter” säger hon och uppmanar konsumenter att ställa frågor och kräva mer av modemärkena. Om ett märke bestämmer sig för att göra åtminstone en av sina produkter mer hållbar har vi kommit en bit på väg.
Att göra något är alltid bättre än att göra ingenting.