Krönikor

”Stella McCartney går mot strömmen och förändrar modeindustrin”

Stella McCartney på Copenhagen Fashion Summit 2018. Foto: Andreas Raun Arneberg Ara.Newmed/Pressbild
Stella McCartney under ett samtal om modeindustrin på Copenhagen Fashion Summit. Foto: Andreas Raun Arneberg Ara.Newmed/Pressbild
Amal och George Clooney. Amal Clooney bar Stella McCartneys design under det brittiska prinsbröllopet i maj. Foto: Splash News
Oprah Winfrey bar Stella McCartneys design under det brittiska prinsbröllopet i maj. Foto: Polaris Images
Skådespelaren Cate Blanchett bar Stella McCartneys design vid årets filmfestival i Cannes. Foto: Vianney Le Caer

KRÖNIKA. Transportsektorn har Elon Musk. Modebranschen har Stella McCartney. Det är människor som lyckas förändra en hel industri genom att göra något annat än det förväntade, skriver Ania Obminska, reporter på Ny Teknik.

Publicerad

Under årets Copenhagen Fashion Summit, en mässa med fokus på en hållbar modeindustri, berättar modedesignern Stella McCartney om hur hon tidigt bestämde sig för att aldrig använda djurskinn, päls eller fjädrar i sina kollektioner. Det har inte bara berott på djurhållningen, även om det var ett viktigt skäl. Det handlar också om de stora resurser som krävs i produktionen, sett till både vattenmängd och energi. För drygt tio år sedan sade hon också nej till pvc som material.

Att välja bort sådant som många andra i branschen har sett som en självklarhet har inte varit enkelt. På grund av sina övertygelser har Stella McCartney tackat nej till jobb och samarbeten, bland annat en åtråvärd position som designer på det italienska modehuset Gucci. De var beredda att ge upp djurpäls för hennes skull, men inte skinn och läder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här