Digitalisering

Statsvetare: It-skandalen kan fälla regeringen

ÖB Micael Bydén, Säpochef Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven och Transportstyrelsens GD Jonas Bjelfvenstam. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL Bildbyrå
ÖB Micael Bydén, Säpochef Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven och Transportstyrelsens GD Jonas Bjelfvenstam. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Den kris regeringen står inför saknar motstycke inom svensk politik. Statsminister Stefan Löfven (S) kommer nu tvingas att offra några av sina starkaste kort, tror statsvetare.

Publicerad

Efter Alliansens misstroendeförklaring mot tre tunga ministrar har Stefan Löfvens regering försatts i en djup kris, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Jag har aldrig varit med om att man misstroendeförklarar tre personer. Dessutom sitter de på tunga poster vilket gör att trycket blir större för statsministern. Hade det varit någon udda minister hade det varit annorlunda, säger han.

Det som började inom Transportstyrelsen med att känsliga uppgifter ur körkorts- och fordonsregistret hanterats av privata aktörer utomlands har nu svällt till en fullskalig regeringskris.

Det finns inga andra historiska exempel i svensk politik att falla tillbaka på, enligt Hinnfors.

– Det är inte som i andra länder som exempelvis Finland där man misstroendeförklarar ministrar titt som tätt och så får de gå och slutligen komma tillbaka. Sverige har relativt sett alltid haft en stabil regering.

Han säger att Löfven nu ställs inför svåra scenarion framöver och oavsett utfall kommer det att bli svårt att fortsätta som om ingenting har hänt.

– Han kan antingen låta misstroendevotumet gå igenom och sitta kvar till nästa val eller så kan han välja att sparka ministrarna själv.

Även statsvetaren Tommy Möller instämmer att det är rimliga scenarion, men tror att statsminister även kan ställas inför andra utfall.

– Det finns en möjlighet att Stefan Löfven ställer förtroendefrågan för hela regeringen och att om ministrarna fälls så avgår hela regeringen. Väljer riksdagen att fälla hela regeringen har vi en regeringskris.

Enligt honom är detta inte ett önskescenario för Alliansen, särskilt inte för Liberalerna och Centern.

– Man vill inte ha en regeringskris. Man är inte beredda att ta över regeringsmakten med stöd av SD och vill inte ha ett nyval. Det finns då en möjlighet att man inte väljer att fullfölja misstroendevotumet, säger Möller.

Oavsett om tre ministrar får gå kommer pressen i slutändan att falla på Stefan Löfven när den nya regeringen får svårt att fokusera på sina sakfrågor fram till nästa val, enligt Jonas Hinnfors.

– Men en sådan skadeskjuten regering har Löfven alternativet att avgå eller att utlysa ett extra val. Det senare kan ses som ett sätt för Löfven att sätta hårt mot hårt genom att flytta fokus till Alliansen och deras svårigheter att bilda regering utan att få stöd från Sverigedemokraterna.

Men statsvetaren Tommy Möller tror att ett extra val är uteslutet – även om det finns en risk för det.

– Det som talar emot är att vi ska ha ett val om ett år och det tar tid för systemet innan ett sådant val kan hållas. Bollen ligger nu hos Löfven, säger han.

Fakta: Detta har hänt i IT-skandalen

April 2015: IBM vinner uppdraget att ta över it-driften åt Transportstyrelsen.

Maj 2015: Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren beslutar att avsteg kan göras från lagar som skyddar känsliga uppgifter som myndigheten hanterar.

Juni 2015: Transportstyrelsens internrevisor ifrågasätter att Maria Ågrens beslut är rätt, men styrelsen agerar inte. Senare under sommaren inleder Säkerhetspolisen, Säpo, en utredning av myndighetsns beslut att outsourca it-driften. Detta efter en oro om att känsliga uppgifter hos Transportstyrelsen kan hanteras fel.

Januari 2016: En förundersökning mot Maria Ågren inleds om misstanke om att hon som chef har tagit beslut som kan röja sekretessbelagda uppgifter. Senare den månaden sparkas Maria Ågren utan vidare förklaring från regerigen.

6 juli 2017: Media avslöjar att Maria Ågren har erkänt brott angående hantering av känslig data. Hennes straff blir 70 000 kronor i dagsböter.

18 juli 2017: Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg får sluta. Beskedet meddelas av infrastrukturminister Anna Johansson.

19 juli 2017: DN avslöjar att det bland de röjda uppgifterna funnits information som gör det möjligt att spåra och registrera personer med skyddad identitet och hemlig adress.

21 juli 2017: Partiledarna Anna Kinberg Batra (M) och Jan Björklund (L) öppnar för misstroendeförklaring av ett eller flera statsråd.

22 juli 2017: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anslutar sig till skaran som kan tänka sig en misstroendeförklaring av statsråd.

23 juli 2017: Även Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) sällar sig till skaran som vill ställa ansvariga ministrar till svars.